Читај ми!

Саркозију прети одлазак у затвор?

Адвокат бившег француског председника Николе Саркозија и двојица судија су притворени ради испитивања у оквиру истраге против Саркозија због корупције. Због тога би и бивши председник Француске могао да се нађе иза решетака.

Адвокат Тијери Ерзог, као и судије Жилбер Азибер и Патрик Сасу требало би, како су пренели француски медији, да буду саслушани у оквиру истраге о "трговини утицајем" и "кршењу тајности истраге". Саркози би требало да буде саслушан наредних дана, преноси Танјуг.

Истражитељи настоје да утврде да ли је Саркози уз помоћ адвоката Ерзога покушао да од судије Азибера извуче поверљиве информације у вези са процесом против бившег шефа државе око "афере Бетанкур" и тако утиче на ток суђења, преноси АФП.

Реч је о процесу у вези са наводним нелегалним прикупљањем новца за Саркозијеву предизборну кампању 2007. од најбогатије Францускиње, власнице компаније "Лореал" Лилијан Бетанкур.

Истражитељи, такође, сумњају да је Саркози знао да његов мобилни телефон прислушкују судије које су радиле на случају у вези са незаконитим финансирањем Саркозијеве кампање 2007. године, средствима бившег либијског лидера Моамера Гадафија.

Саркози је, наводно, победио на изборима за председника 2007. уз помоћ 50 милиона евра које му је послао Гадафи, као и уз помоћ "новчаних пошиљки" Лилијан Бетанкур.

Бивши председник Француске одбацује тврдње о Гадафијевој помоћи као "смешне", а истрага у вези са тим је у току.

Саркози је прошле године ослобођен оптужби да је узимао новац од Бетанкур у тренутку када она није била свесна својих поступака.

После четворомосечне истраге о случају везаном за Гадафија, судије су откриле да Саркози има тајни телефон којим разговара са Ерзогом.

Прислушкивањем је утврђено да је у дослуху са једним судијом у покушају да утиче на исход афере Бетанкур.

Том судији је, наводно, као противуслугу обећао уносно место у Монаку.

Такво мешање у судски процес се сматра "трговином утицајем" у француском закону и подразумева максималну казну од 10 година затвора, наводи Франс прес.

Евентуално притварање Саркозија могло би бити погубно по његове наде у повратак на политичку сцену на време за кампању пред председничке изборе 2017.

Саркози је, иначе, недавно повезан са још једним скандалом у вези са финансирањем своје кампање за реизбор 2012, а умешан је и у низ других афера које су и даље под истрагом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара