Читај ми!

Ракетни напад из Газе, Хамас одговоран?

Најмање 14 ракета испаљених из Појаса Газе пало је у јужни Израел, саопштила је армија, а израелски медији наводе да је за ракетирање одговорно војно крило Хамаса.

Истиче се да је то први пут од осмодневне ваздушне операције израелске армије на тој палестинској територији 2012. године, да је исламистички Хамас испалио ракете у Израел, јавља Танјуг.

Од тада су биле активне друге, мање палестинске екстремистичке организације, а Хамасовци су избегавили директне нападе на Израел.

Ракете су испаљене јутрос након ескалације насиља преко викенда, када је једна ракета погодила израелску фабрику изазвавши пожар. У израелској одмазди погинуо је најмање један Палестинац.

Чињеница да Хамас, који је недавно склопио договор о помирењу са ривалским, секуларним Фатахом палестинског председника Махмуда Абаса, стоји иза напада може да значи да је та организација одлучила да ескалира свој одговор на израелске ударе, наводе медији у Израелу.

Јутрошње ракетирање изазвало је штету на две куће и двоје Израелаца су претрпели шок, због чега им је указана помоћ у болници, рекао је полицијски портпарол Мики Розенфелд.

Ракетирање из Појаса Газе, који де факто контролише Хамас, појачало се у последњим недељама док траје велика потрага за тројицом несталих израелских тинејџера на другој палестинској територији Западној обали. Израел тврди да су их отели Хамасовци.

Армија је навела да је око 40 ракета пало у Израел откако су дечаци нестали 12. јуна док су стопирали на путу кући из верске школе.

Ракете из Газе ретко су смртоносне и ретко причињавању штету, али сеју страх у израелским насељима крај границе, наводи АП.

Израел је иначе увек сматрао Хамас одговорним за ракетирање с обзиром да контролише појас Газе од средине 2007. године, када је победио снаге лојалне Абасу.

Међутим, нападе су изводили или Исламски џихад или коалиција екстремистичких палестинских организација Народни комитети отпора, а понекад и мале групе салафиста.

Данашње ракете су старије производње и зна се да су Хамасове, наводи у онлајн издању најтиражнији израелски лист Једиот ахронот.

Израел је рано у недељу извео ударе на 12 милитантних мета након ракетног напада, саопштила је армија. Гађане су скривене лансирне рампе, места за производњу оружја, као и места терористичке активности, како је наведено.

Удари су били освета за шест ракета из Газе претходне вечери, када је погођена фабрика у Сдероту.

Касно синоћ су пресретнуте две ракете, а екстремисти у Појасу Газе су отворили ватру на израелске војнике крај границе.

Израелске снге су узвратиле и један члан војног крила Хамаса је убијен, како су навели палестински извори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара