Читај ми!

Америка и Иран заједно против Ал Каиде

Око 7.000 Ал Каидиних бораца кренуло на Багдад. Екстремисти заузели подручја северног и централног Ирака. Почињена масовна убиства и силовања. САД шаљу носач авиона "Џорџ Буш" у Персијски залив. Техеран шаље војску да помогне у одбрани Багдада.

Ирачке снаге безбедности су уз помоћ племенске милиције повратиле контролу над градом Ишакијем, северно од Багдада и у граду пронашле спаљена тела 12 полицајаца, саопштила је полиција.

Град Ишаки је био тачка најближа престоници коју су држали екстремисти.

Влада је синоћ почела да спроводи план за одбрану Багдада, који укључује масовно размештање припадника снага безбедности и јачање обавештајног рада. 

Цивили се добровољно пријављују да бране престоницу.

Војници наоружани лопатама праве утврду 25 километара северно од Багдада, док други стражаре на новим контролним пунктовима, јачајући одбрану ирачке престонице од могућег напада екстремиста.

Помоћ Ираку у борби против екстремиста стиже и из суседног Ирана. Командант елитних иранских револуционарних снага, генерал мајор Кашим Сулејмани стигао је у Багдад, како би шефовима ирачких снага помогао у одбрани престонице, пише Гардијан.

Удруживање два непоколебљива противника само потврђује озбиљност ситуације у земљи која је ове недеље претрпела изненадни удар побуњеника, бораца Исламске државе Ирак и Левант (ИСИЛ).

У помоћ Ираку у борби против група повезаних са Ал Каидом притичу и Сједињене Америчке Државе, које разматрају могућност ваздушних напада, а у персијски залив су послале носач авиона "Џорџ Буш".

Портпарол Пентагона, контра-адмирал Џон Кирби истиче да ће се тиме команди америчких снага обезбедити већа флексибилност уколико буду нужне војне опције да би се заштитили животи Американаца и амерички интереси у Ираку, преноси АФП.

Високи званичник САД рекао је раније за Гардијан да се у Вашингтону воде веома озбиљни разговори о ваздушној акцији против милитантних група повезаних са Ал Каидом, не само у Ираку, већ и у Сирији.

Председник САД Барак Обама одбацио је могућност да америчке маринце врати назад на ирачке улице, којима су патролирали од 2003. до 2001, али је сигнализирао спремност за ваздушну акцију. Најавио је да ће коначну одлуку о томе донети у "данима који предстоје".

Џихадисти, којих за сада има негде око 7.000, заузели су кључне ирачке градове и мања места на северу Ирака. Од уторка су освојени Мосул, провинција Нинива, град Тикрит, делови провинције Селахедин, и делови Дијале и Киркука.

Екстремисти напредују ка Багдаду са три стране, са удаљености од 100 километара из правца провинције Анбар са запада, Салахедина на северу и Дијале на истоку.

Следећи велики град на путу је Самара, познат по шиитским храмовима. Шиитске јединице кренуле су из Багдада да бране своје светиње. Према извештајима, борба у граду и околини почела је у петак. Очевици кажу да је светиња остала неоштећена и да побуњеници нису претили становницима.

"Неки од њих имају дугу косу и носе црне заставе", рекао је један човек и додао да је реч о "Арапима из других земаља".

Неколико сати касније, један од најутицајнијих шиитских свештеника је, током читања молитве, позвао следбенике на оружје против сунитских побуњеника.

Ирачки премијер Нури ал-Малики поручио је војним официрима у Самари да добровољци долазе како би помогли у борби против исламских екстремиста.

"Самара неће бити последња линија одбране, већ тачка окупљања и лансирна рампа", рекао је Малики обраћајући се официрима у граду око 100 километара северно од Багдада, на путу ка Мосулу, који је под контролом екстремиста.

Ирачки премијер је рекао да му је влада дала неограничена овлашћења да се обрачуна са екстремистима из групе ИСИЛ, а портпарол војске да су снаге безбедности "повратиле иницијативу" на различитим фронтовима.

Последња дешавања у Ираку представљају највећу претњу стабилности, од повлачења САД из те земље пре три године. Стотине хиљада Ирачана су у покрету, тражећи уточиште.

Уједињене нације упозоравају да су припадници ИСИЛ-а починили на хиљаде убистава и силовања.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије