Читај ми!

Оборен авион, протести у Кијеву

Погинуло 49 војника када су проруски активисти оборили транспортни авион украјинске војске, који је требало да слети на аеродром у Луганску на истоку Украјине. Револтирани демонстранти у Кијеву гађали руску амбасаду камењем и јајима. Преврнути аутомобили дипломата и поцепана застава на амбасади.

23.45 - На руску амбасаду у Кијеву бачен Молотовљев коктел који је изазвао мањи пожар. Нема извештаја о повређенима, преноси Бета

22.08 - Немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд и руски председник Владимир Путин телефоном разговарали о кризи у Украјини, саопштава немачка влада. 

21.43 - Ватрогасци дошли да угасе ватру пошто је један ауто руског дипломате запаљен, преноси Раша тудеј

21.15 - Званична Москва осудила понашање и "нереаговање" украјинске полиције и означила то као "огромно кршење украјинских међународних обавеза", јавља Раша тудеј

20.40 - САД осуђује напад на руску амбасаду у Кијеву и позива украјинске власти да поштују Бечку конвенцију по којој је обавезно осигурати безбедност дипломатских представништава, преноси Бета.

20.00 - Сергеј Лавров је у телефонском разговору са Џоном Керијем позвао САД да искористе свој утицај на власти Украјине како би било окончано насиље на истоку те земље, саопштило је руско министарство.

18.00 - Украјински демонстранти поцепали заставу на руској амбасади у Кијеву након што је оборен авион украјинске војске. Гомила је преврнула неколико возила, јавио је АФП. 

14.35 - "Терористи" ће добити адекватан одговор, поручио председник Украјине Петро Порошенко, јавља Ротјерс

12.15 - Проруски активисти у Горловки тврде да су оборили још један украјински авион, бомбардер Сухој-24, преноси Раша тудеј. Пилот авиона је преживео и одведен је на испитивање, кажу сведоци.

Транспортер "иљушин-76" је оборен током ноћи, јавља Ројтерс, позивајући се на представника за штампу украјинске војске, преноси Танјуг.

Главно тужилаштво саопштило је да је погинуло 40 војника и девет чланова посаде. 

Тужилаштво је покренуло истрагу о "терористичком акту", који је изазвао људске жртве и знатну материјалну штету, пренела је украјинска агенција УНН.

Украјинско министарство одбране је саопштило да су "терористи цинично и перфидно" отворили ватру на авион. Наведено је и да су у авиону били војска, техника, опрема и прехрамбени производи, преноси Укринформ.

Како је раније саопштено, у авиону је било приближно 30 командоса и чланова посаде.

Председник Украјине Петро Порошенко позвао је министре полиције и одбране на консултације и поручио да "сви умешани у цинични акт тероризма ових размера морају да буду кажњени", јавио је Ројтерс.

Како је додао, "терористи" ће добити адекватан одговор. 

Руководство Министарства, Генералштаба и команде ваздухопловства изразило је саучешће породицама погинулих војника.

"Иљушин-76" је војни транспортер са седам чланова посаде а може да превози 167 војника са личним наоружањем, подсећа руска агенција Риа новости.

Аеродром је под контролом владиних снага, али активисти држе највећи део остатка града.

У међувремену, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је на ТВЦ-у да је решавање кризе у Украјини могуће само путем директних контаката са представницима југоистока Украјине који покушавају да одбране своја права.

Међутим, Лавров је додао да је дијалог немогућ уз артиљеријску паљбу и ударе борбене авијације.

Проруски активисти у Луганску заузели су владине зграде, на брзину спровели референдом о независности и затражили припајање Русији. У досадашњим борбама на територији Луганска погинуло је најмање 270 људи.

У међувремену су демонстранти у Кијеву, револтирани због обарања украјинског авиона, опколили руску амбасаду у престоници Украјине. На зграду су бацали јаја и камење. 

На амбасади су поцепали заставу и уништили су неколико аутомобила руских дипломата. Активирано је и неколико димних бомби.

Руске власти су саопштиле да Кијев није успео да заштити руску амбасаду и затражиле од украјинских власти да то учине тако што ће предузети све неопходне мере.

И Сједињене Државе осуђују напад на амбасаду и позивају Кијев да поштује Бечку конвенцију по којој је обавезно обезбедити сигурност дипломатских представништава.

Бомба близу Порошенкове резиденције

Снажна експлозивна направа пронађена је близу резиденције украјинског председника Петра Порошенка, саопштио је извор из службе безбедности.

"Направа је пронађена током ноћи близу капије где пролазе председничка возила. Био је то контејнер са пет граната и килограмом металних матица", рекао је извор који је одбио да буде именован, а пренео Ројтерс.

"Била је то заиста снажна направа", додао је он, не наводећи друге детаље.

Телохранитељи председника демонтирали су бомбу, навела је британска агенција.

Украјинско председништво није одмах издало саопштење.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије