Читај ми!

Обама: Разматрамо низ опција за Ирак

Амерички председник Барак Обама каже да разматра низ опција за сузбијање исламске побуне у Ираку, али упозорава лидере у Багдаду да неће предузети војну акцију ако Ирак не крене у решавање политичких проблема.

"Нећемо себи дозволити да будемо увучени у ситуацију да, док ми пазимо на ствари и после огромне наше жртве, људи тамо почну да раде на начин који не одговора дугорочној стабилности и напретку те земље", рекао је Обама у обраћању испред Беле куће.

Исламски екстремисти напредују из три правца ка Багдаду, пошто су утврдили контролу на претходно освојеним територијама у неколико ирачких области. Ирачка влада данас је почела да примењује нови план за одбрану Багдада од напада исламиста.

Обама није изнео опције које разматра, али је искључио слање борбених америчких војника у борбе у Ираку.

Амерички председник је рекао да побуна исламиста није опасна само за ирачки народ већ и за америчке интересе у том региону.

Званичници америчке владе су рекли да Обама разматра ваздушне нападе беспилотним летелицама или авијацијом, а такође је могућа помоћ у обавештавању и сакупљању података, као и повећање других облика помоћи у финансирању, обуци и војној опреми.

Обама је рекао да ћр бити потребно неколико дана пре него што адмистрација финализује одговор на ситуацију у Ираку.

Ораганизација поникла из Ал Каиде, Исламска држава Ирака и Леванта, својом побуном је вратила Ирак у средиште амнеричке спољне политике, пошто су се на инсистирање председника САД Барака Обаме америчке борбене трупе повукле 2011. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије