Читај ми!

Хуан Карлос последњи пут на војној паради

Шпански краљ Хуан Карлос, који је абдицирао 2. јуна, присуствовао је последњи пут војној паради као краљ и председник Шпаније. У току су припреме за крунисање престолонаследника Фелипеа.

Хуан Карлос је данас био у униформи и са штапом док су га поздрављали војници на Дан оружаних снага Шпаније, пише Бета.

Наставиће да обавља дужност шефа државе до крунисања Фелипа, које ће вероватно бити 19. јуна када парламент буде усвојио закон о наследству.

Према последњој анкети, већина Шпанаца жели референдум о будућности монархије.

Краљ Хуан Карлос саопштио је прошле седмице премијеру Шпаније Маријану Рахоју да ће абдицирати, после скоро четири деценије на трону. Рахој је изјавио да краљ, којем се погоршало здравље после више операција претходних година, одлази с престола из личних разлога.

Некада врло популарни Хуан Карлос (76), који је помогао у транзицији Шпаније у демократију седамдесетих после Франкове диктатуре, изгубио је подршку јавности последњих година због корупцијских скандала и гафова. Његова ћерка, принцеза Кристина, и њен супруг Инаки Урдангарин су под истрагом због корупције.

Хуан Карлос је ступио на престо после смрти генерала Франсиска Франка, новембра 1975. године. Под његовом владавином, Шпанија је прерасла у стабилну демократију, строго уставну монархију, с низом специфичних аутономија, као и дугогодишњу просперитетну економију, а чланица Европске уније (тадашње Европске заједнице) постала је 1986. године.

Популарни шпански монарх 2012. године нашао се усред скандала због прескупог путовања у Боцвану, где је учествовао у лову на медведе на врхунцу економске кризе у Шпанији, подсећа Танјуг.

Медији су писали да такво путовање кошта више него што за годину дана заради просечан Шпанац, а ситуацију је погоршала и повреда коју је краљ у том лову задобио, због које је морао да оперише кук.

За једно путовању у Боцвану ради убиства слона потребно је одвојити 44.000 евра, што је око два пута више од просечне годишње зараде, писао је дневник Ел паис.

Шест година раније, 2006, краљ је имао скандал са медведом: гувернер руске Вологдске области Вјачеслав Пазгаљов је покренуо истрагу због навода да је шпански краљ током боравка у Москви убио медведа, након што је животиња била нахрањена медом помешаним са вотком - да би је краљ лакше уловио.

Због тог руског медведа и обелодањивања огромних трошкова краљевске породице, као и преиспитивања да ли је принц Филип прикладан за наследника трона, године 2007. забележен је нагли пад популарности некад обожаваног монарха.

Због страсти за ловом на медведе, морао је да се одрекне и позиције председника Светског фонда за дивље животиње, пошто је закључено да иако није забрањено ловити медведе - ипак је неприкладно, са те позиције.

Хуан Карлос је напунио насловне стране широм света и дипломатским скандалом пошто се неочекивано недипломатски обратио председнику Венецуеле Угу Чавесу на самиту у Чилеу, када му је изнервирано рекао: "Зашто више не ућутиш!?"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије