Читај ми!

Украјина, гранатaма на Славјанск

Настављају се сукоби на истоку Украјине. Како преноси "Итартас", украјинска војска гранатирала је центар Славјанска. Проруски активисти извели жесток напад на аеродром у Луганску.

20.00 - Борбе на истоку земље морамо да окончамо до краја недеље, поручио нови украјински председник Петар Порошенко.

16.40 - У гранатирању погинуле четири особе, међу којима и једно дете, преноси Итартас.  

Украјинска војска гранатира центар града Славјанска, у региону Доњецка у источној Украјини, изјавила је портпаролка градоначелника Славјанска Стела Хорошева, а преноси Танјуг.

"Центар града је управо под артиљеријском паљбом. Једна од граната је експлодирала близу зграде градске владе", рекла је Хорошева за Итартас.

У гранатирању су погинуле четири особе, међу којима и једно дете. Много људи је рањено, саопштиле су локалне одмбрамбене снаге за Итартас.

Портпаролка је истакла да је комуникација мобилним телефонима отежана и да постоје озбиљни проблеми са пијаћом водом.

"Воде имају само они који су направили залихе флаширане воде или имају своје бунаре", додала је портпарока.

Како је напоменула Хорошева, већина града нема струју, а украјинска војска ноћу користи светлеће пројектиле.

У међувремену, проруски активисти извели су досад најжешћи напад на међународни аеродром у Луганску, јавио је АФП, позивајући се на извор из украјинске војске.

Напад је почео синоћ, непосредно после инаугурације новоизабраног украјинског председника Петра Порошенка, и настављен је јутрос, рекао је тај извор и додао да на страни бранилаца аеродрома није било жртава.

Аеродром, који је већ неко време затворен због сукоба, једно је од ретких места у тој области које није под контролом сепаратиста.

"Јасно је да побуњеници покушавају да униште зграду која контролише снабдевање аеродрома струјом", рекао је у телефонском разговору агенцији Франс прес припадник украјинских снага задужених за безбедност аеродрома.

"То је први напад ове врсте. Досад је било само мање размене ватре", додао је он.

Проруски сепаратисти прогласили су у мају независност "Луганске народне републике", скоро истовремено кад и суседне "Доњецке народне републике".

Народни скуп или, како се често назива "народно веће", одржан је данас на централном кијевском Тргу независности, Мајдану а окупљени су тражили да виде новог председника Украјине Петра Порошенка и да чују извештај о резултатима које је влада постигла после 100 дана рада.

Кијевска заједница и Мајдан желе јавни састанак с Порошенком, с новим градоначелником престонице Виталијем Кличком, као и извештај о раду владе за првих 100 дана, саопштили су организатори скупа.

Активисти су прочитали списак од 16 захтева за Порошенка, пренео је Итартас. Они су, такође, позвали новог председника да не штеди напоре да обезбеди достојанство и правду за све и очува кључне украјинске вредности.

Међу другим захтевима су и усвајање новог устава, децентрализација моћи, као и право за све заједнице да опозову било ког званичника из било које гране власти на својим територијама.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије