Ел Сиси положио председничку заклетву

Бивши начелник генералштаба египатске армије Абдел Фатах ел Сиси положио је заклетву за новог председника Египта. Церемонију је обележило слабо присуство западних савезника, забринутих због гушења опозиције после свргавања исламистичког лидера Мухамеда Мурсија прошле године.

Ел Сиси је убедљиво победио на председничким изборима прошлог месеца са освојених 97 одсто гласова, преноси Танјуг.

Изборима су претходиле три године немира који су почели са избијањем народне побуне у којој је с власти свргнут бивши командант ваздухопловства Хосни Мубарак.

Ел Сиси се пред судијама Уставног суда заклео да ће штитити египатски републикански систем, јединство закона и интересе народа, јавља Ројтерс.

Западне земље, које су честитале Ел Сисију на победи, истовремено истичући значај поштовања људских права, на инаугурацију су послале само ниже званичнике или амбасадоре.

Оне су се надале да ће свргавањем Мубарака 2011. почети нова ера демократије, али политичка транзиција у Египту не иде глатко.

Мурси, који је опстао на власти годину дана, оптуживан је за узурпирање власти, наметање ставова свог покрета Муслиманска браћа о исламу и лошу економску политику, што он негира.

Након што га је Ел Сиси сменио и постао де факто лидер Египта, снаге безбедности су кренуле у једну од најоштријих кампања против Муслиманске браће за 86 година колико постоје. У току те кампање стотине људи су погинуле у уличним протестима, а хиљаде су ухапшене.

Секуларни активисти су завршили у затвору, чак и они који су подржавали Мурсијев одлазак зато што су прекршили нови закон којим се знатно ограничава право на демонстрирање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије