Читај ми!

Лидери Г-7 о украјинској кризи

У Бриселу је почео дводневни неформални скуп лидера седам најразвијенијих земаља света, углавном посвећен збивањима у Украјини и односима са Русијом.

"Ово је прилика да у опуштеној атмосфери разговарамо о вредностима које сви делимо", рекао је уочи састанка председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, који је са председником Европског савета Херманом Ван Ромпејем домаћин скупа, преноси Танјуг.

Оба председника су на заједничкој конференцији за новинаре уочи вечерашњег самита нагласила потребу заједничког одговора на изазове које је произвела украјинска криза.

"Русија треба да почне да сарађује са владом у Кијеву, да повуче трупе са границе и да заустави прелазак наоружаних група из Русије у Украјину", рекао је Ван Ромпеј.

Барозо је додао да се политика ЕУ базира на помоћи Украјини да се политички и економски стабилизује, уз истовремено одржавање притиска на Русију.

"Европска комисија припрема нове циљане мере према Русији и спремна је да их примени ако дође до ескалације украјинске кризе", поручио је Барозо.

Двојица председника су истакла да је политички значајно што се Г-7, коју чине шефови држава и влада Сједињених Држава, Немачке, Јапана, Француске, Велике Британије, Канаде и Италије овај пут окупља у Бриселу, а не у Сочију са Русијом као осмом чланицом, као што је пре кризе било планирано.

"У марту смо одлучили да не идемо у Сочи и да суспендујемо чланство Русије, што је јасна порука Москви да мора да плати политичку цену за своје понашање", рекао је Барозо.

Ван Ромпеј је додао да Русија није искључена, него само суспендована, и да може бити поново примљена у групу уколико почне да сарађује на решавању украјинске кризе.

Осим о Русији и Украјини, лидери Г-7 у среду и четвртак воде разговоре о економији и глобалном отопљавању, а једна од важних тема биће смањивање енергетске зависности од руског гаса.

Барозо је истакао да енергија не сме да се користи као оружје.

"Позивам Русију да положи то оружје", рекао је Барозо и заложио са за наставак трилатералних преговора Русије, Украјине и ЕУ о проблему нагомиланог украјинског дуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара