Читај ми!

Хакован сајт ОЕБС-а

Организација за европску безбедности и сарадњу (ОЕБС) саопштила је да је њен веб-сајт био мета хакерског напада.

ОЕБС наводи да не зна ко стоји из напада, који је извршен тако што је са неколико различитих локација било више хиљада истовремених захтева за приступ сајту, преноси АФП.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић назвала је хакерски напад "неприхватљивим", оцењујући да је то био "насилни покушај ограничавања слободе изражавања".

Организација је кључни играч у покушајима да се разреши криза у Украјини, где су њени цивилни посматрачи били мета бројних отмица, подсећа францска агенција.

Тренутно је око 300 ОЕБС-ових посматрача ангажовано у земљи.

ОЕБС је формиран 1970, као форум за дијалог између Истока и Запада током Хладног рата.

Данас има 57 држава чланица, међу којима су САД, Канада, Русија, Монголија и друге земље широм Европе.

До хакера преко командног центра

Кооснивач и систем-инжењер компаније "Мејнстрим", која хостује и одржава бројне интернет сајтове, Бошко Радивојевић рекао је да је у случају хакерских напада потребно доћи до командног центра, како би се сазнало ко стоји иза тога.

 

"Верујем да професионалне службе имају начина да дођу до тих информација, али сам садржаја који се шаље не показује ко стоји иза тога. Ипак, циљ је да се открије командни центар одакле се нападају ти сајтови", рекао је Радивојевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Како каже, постоји нешто више од 2.000 напада сваког дана, а негде трећина инцидената узрокована је ДДОС нападом.

То је, објашњава, почетни ниво напада, када се са много различитих места на једну адресу шаље огромна количина нелегитимног саобраћаја који руши линкове и отежава очитавање садржаја на сајтовима.

Радивојевић истиче да су за овакве "упаде" алати све успешнији и једноставнији, као и да свако може да их користи. Такође, истиче да је сваки уређај који користимо подложан хаковању и да је то нешто "с чим се мора живети" у ери интернета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара