Читај ми!

Апел Израела европској десници

Израел је апеловао на десничарске партије које јачају у Европи да не склапају савезништва с неонацистичким и расистичким странкама, упозоривши да неће признавати политичке блокове које имају везе с таквим групама.

Након победа на изборима, одржаних од 22. до 25. маја за Европски парламент, разне националистичке и антиимиграционе партије почеле су преговоре о формирању коалиција, преноси Танјуг.

Иако то скретање ка десници углавном одражава домаће политичке проблеме, изазвало је нелагодност у јеврејској држави, основаној после нацистичког холокауста у Другом светском рату, а која је јак трговински и дипломатски партнер Европи.

"Значајно јачање партија које имају неонацистички, расистички карактер је врло забрињавајуће", рекао је шеф израелске дипломатије Авигдор Либерман немачком политичару Стефану Веилу, који је у посети Израелу.

"Европске земље би требало да испитају помно трендове које су до тога довеле, а како би могле тиме да се баве", рекао је Либерман, а саопштено је из његовог кабинета.

Либерман је посебно поменуо мађарски Јобик и грчку Златну зору као партије које Израел сматра "нелегитимним" и позвао умереније европске десничаре да се не уједињују с њима, пренео је Ројтерс.

"Фракције које укључују партију те врсте биће ништавне што се нас тиче", рекао је Либерман, вођа ултранационалистичке партије Израел наш дом ( Исраел бејтену) која је у коалицији с конзервативним Ликудом израелског премијера Бењамина Нетанијахуа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије