Читај ми!

Анкара, сузавцем и воденим топовима на демонстранте

Дан након насилних сукоба на годишњицу масовних антивладиних протеста, турска полиција употребила је сузавац и водене топове да би растерала неколико стотина демонстраната у Анкари.

Полиција са централног Трга Кизилај растерује око 500 људи, који су желели да се окупе на месту где је пре тачно годину дана полиција убила 26-годишњег демонстранта Етема Сарисулука, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

"Етемов убица је АКП полиција", узвикивали су демонстранти, мислећи на владајућу Партију правде и развоја премијера Тајипа Реџепа Ердогана. "Ово је само почетак. Наставићемо са борбом", истакли су демонстранти.

Чланови породице Етема Сарисулука положили су цвеће на место где је убијен.

Полиција је јуче у Истанбулу и Анкари растерала демонстранте који су изашли на улице да би обележили прву годишњицу протеста који су прерасли у побуну против владе премијера Ердогана.

Ердоган је позвао младе да се не одазову на годишњицу демонстрација које су прошле године почели као протест против градње кућа у парку Гези.

Савет Европе осудио је обрачун полиције са демонстрантима на јучерашњим протестима у Истанбулу и Анкари.

"Осуђујем претерану употребу силе турске полиције против демонстраната и новинара", стоји у саопштењу Нилса Муижниекса, комесара за људска права Савета Европе, упућеног АФП-у.

На демонстрацијама против владе Ердогана прошле године погинуло је осам људи, а неколико хиљада је повређено. Протести су прерасли у највећи изазов Ердогану откако је његова партија дошла на власт 2002. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара