Читај ми!

Иран, обешен због "рата против бога"

Познати ирански опозиционар и политички затвореник из 80-тих година прошлог века обешен је упркос међународном притиску на Исламску републику да обустави извршење смртне казне, јавила је новинска агенција ИРНА.

Голамрез Хосрави Саваџани (49) осуђен је за "мохаребех" (вођење рата против бога) и Врховни суд је потврдио ту пресуду, преноси Танјуг. 

Пошто је стигла информација да ће бити извршена смртна казна, Национални савет за отпор Ирану (НЦРИ) са седиштем у Паризу апеловао је на међународну заједницу и све организације за заштиту људских права и слободу изражавања, да предузму хитне и делотворне мере за спречавање тог погубљења.

Током 80-тих година прошлог века, овај политички затвореник је са 16 година први пут осуђен и провео пет година у завору Казерун због подршке Народној муџахединској организацији Ирана (ПМОИ).

Хосрави је ухапшен и 2008. и осуђен на три године затвора због контаката са ПМОИ и од тада је у затвору. Током одслужења казне 2012. поново је оптужен, сада за "мохаребех" и осуђен на смртну казну због финансијске подршке ПМОИ.

АФП подсећа да је ПМОИ основан 60-тих година прошлог века као опозиција прозападно оријентисаном иранском шаху.

После Исламске револуције 1979. и свргавања шаха, ПМОИ се окренуо оружаној борби против иранских верских вођа и Техеран их сматра одговорним за убиство на хиљаде иранских цивила и званичника.

Иран наводи да чланови ПМОИ који су сада у егзилу у Ираку треба да буду изручени како би се суочили с оптужбама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије