Читај ми!

Кијев најављује одмазду

Петро Порошенко прети казном проруским снагама због обарања украјинског хеликоптера. Украјинска војска наставила је нападе на Славјанск. Гранатама погођена дечја болница, јављa "Раша тудеј". ОЕБС изгубио контакт са још једним тимом у Украјини.

18.40 - Украјинска служба безбедности тврди да је 28. маја оборила руску беспилотну летелицу, преноси агенција Укринформ.

18.20 - Русија је у процесу повлачења око трећине војника распоређених у близини границе са Украјином, рекао генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, преноси Ројтерс.

17.55 - Украјински "Нафтогас" прихватио да плати Русији 786 милиона од укупно 3,5 милијарди долара дуга за гас, јавља телевизија Русија 24.

17.25 - Војска Украјине крши Женевску конвенцију, убијајући и рањавајући мирне грађане током борби са проруским побуњеницима, саопштио је руски Истражни комитет, преноси АФП.

Новоизабрани председник Украјине Петро Порошенко обећао је да ће бити кажњене проруске снаге које су у четвртак обориле украјински војни хеликоптер, усмртивши 14 војника, укључујући генерала.

"Морамо да урадимо све што можемо да бисмо осигурали да ниједан Украјинац више не буде убијен рукама терориста и бандита. Ти злочини непријатеља украјинског народа неће проћи некажњено", рекао је Порошенко, пренела је агенција АФП.

Како јавља Раша тудеј, локална дечја поликлиника и дечја болница у центру Славјанска нашле су се на удару паљбе украјинске војске и засад нема извештаја о евентуалним жртвама или повређенима.

"Болница и поликлиника се налазе веома близу једна другој. Болница је много више оштећена него поликлиника", рекао је очевидац, који је додао да није било жртава.

И други руски медији објавили су вест о нападу на болницу. 

Украјинска војска појачала је војну офанзиву на борце "Доњецке Народне Републике", уз коришћење тешке артиљерије, авијације и оклопних јединица с циљем да преузму контролу у том подручју.

Славјанск је у центру сукоба украјинске војске и проруских снага, у којима је досад на десетине људи изгубило живот.

ОЕБС је објавио да је изгубио контакт са другим тимом посматрача које су синоћ ухапсили наоружани људи у Северодоњецку, у Луганској области на истоку Украјине.

Та организација изгубила је контакт 26. маја са другим тимом страних посматрача у области Доњецка. Од проруских сепаратиста у тој области јуче су стигле супротне информације о томе где се налази прва нестала група посматрача. 

Вршилац дужности министра одбране Украјине Михаило Ковал изјавио је да су његове снаге "у потпуности очистиле" јужне и западне делове Доњецка и северне делове Луганска од сепаратиста.

"Наш задатак је да створимо услове за мир и ред у региону", рекао је Ковал и поново оптужио Русију да спроводи "специјалне операције" на истоку Украјине.

Рекао је да ће украјинске снаге наставити војне операције у пограничном подручју "док год ти региони не почну да живе нормално", док не буде успостављен мир.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије