Читај ми!

Ратни дани у Доњецку

Ситуација у Доњецку се не смирује. У граду се и даље повремено чује пуцњава. Синоћ је уведен полицијски час. Нејасно ко контролише аеродром. Минобацачке гранате пале на вртић у Славјанску.

19.40 - Украјински премијер Арсениј Јацењук позвао Владимира Путина да блокира границу и да спречи улазак герилаца у земљу, додајући да би уз руски утицај криза могла да буде брзо решено, преноси Ројтерс.

17.06 - Гаспром најавио да ће смањити испоруке гаса Украјини, уколико не почне да плаћа рачуне, који ће почетком јуна достићи пет милијарди евра, рекао је први човек те компаније Алексеј Милер. 

15.40 - Ослобођен пољски свештеник који је отет у Доњецку, јавља АФП. 

13.09 - Минобацачка граната погодила кров вртића у Славјанску. Нема жртава, јавља РТ. 

Прес-служба самопроглашене Доњецке Народне Републике саопштила је да ће полицијски час бити на снази између 22 сата увече и шест часова ујутро, и да ће излазак на улицу у том периоду "без хитне потребе бити опасан по живот", преноси Глас Русије.

Поред тога, у Доњецку је јуче у 20 сати обустављен јавни превоз, а та мера ће бити на снази док се ситуација у том граду не нормализује.

Грађани ће морати у сваком тренутку да код себе имају личне документе, а вођство НДР је затражило од људи да не остављају своје аутомобиле у улицама око зграда административних управа, наводи Глас Русије.

Украјинске снаге безбедности су се јуче други дан заредом бориле са проруским активистима у Доњецку, а Влада Украјине је саопштила да ће наставити са војном офанзивом "све док ниједан терориста" не остане на украјинској територији.

Иако су борци самопроглашене републике претрпели велике губитке, јака паљба која се чује указује на то да владине снаге и даље наилазе на отпор, навео је Ројтерс. Процене броја жртава сукоба током претходна два дана у Доњецку крећу се између 40 и 100.

Током протекле ноћи је на железничкој прузи у близини Доњецка експлодирала бомба, при чему је уништена пруга у дужини од једног метра, али људских жртава није било, рекао је портпарол регионалне саобраћајне полиције у Доњецку.

Отмица пољског свештеника

Министарство спољних послова Пољске саопштило је да је ослобођен пољски римокатолички свештеник кога су проруски активисти отели у Доњецку, граду на истоку Украјине.

"Свештеник отет у Доњецку је слободан, жив и здрав. Сада се о њему брину пољске дипломате", написао је портпарол пољског министарства Марћин Војћијеховски на свом налогу на Твитеру, неколико сати након што је пољска влада објавила да је свештеник отет, пренео је АФП.

"Не бих улазио у детаље о томе ко је отео свештеника, зашто или кроз шта је он прошао у протеклих десетак сати", рекао је Војћијеховски касније новинарима, истакавши да је у том региону ситуација веома напета.

Католички свештеник Павел Витек служи у Казахстану, а у Доњецк је дошао у посету. Његови пријатељи су се забринули где је био јуче око поднева, када се није појавио на заједничкој екуменској молитви која се свакодневно одржава у центру Доњецка.

"Свештеник је био у цивилу, ошишан на нуларицу и са брадом, тако да је био лако уочљив као странац. У град је изашао у цивилу, тако да сепаратисти нису могли да знају да отимају свештеника", рекао је бискуп Собило.

У међувремену, лидери Европске уније апеловали су на Русију да сарађује са новим председником Украјине Петром Порошенком и да наставе са повлачењем војника са украјинско-руске границе.

"Ми очекујемо да ће Русија у потпуности сарађивати са новоизабраним и легитимним председником", наведено је у нацрту саопштења са самита ЕУ у који је АФП имао увид.

"Русија би, такође, требало да настави са повлачењем војника са украјинске границе и искористи утицај који има на наоружане сепаратисте да их убеди да смире ситуацију на истоку земље", додаје се у саопштењу.

Лавров: Нема оправдања за украјинску офанзиву

Шеф руске дипломатије Срегеј Лавров рекао је да Москва сматра да нема оправдања за украјинску офанзиву против проруских снага на истоку те земље.

Лавров је у телефонском разговору са својим немачким колегом Франком-Валтером Штајнмајером затражио хитно предузимање хитних мера да би се окончала седмонедељна "казнена операција".

Руски министар је позвао на предузимање "хитних корака за окончање крвопролића и покретања дијалога, између осталог на тему далекосежних уставних реформи" у Украјини, пренела је агенција АФП.

С друге стране, Немачка влада је позвала Русију да појача контролу својих граница да би се спречило да проруски активисти или оружје уђу у Украјину, рекао је портпарол Немачке владе Штефан Зајберт.

"Берлин очекује да ће Москва, дуж своје границе са Украјином, спречити сепаратисте спремне на насиље да се инфилтрирају или транспортују велике количине оружја", навео је Зајберт новинарима, пренео је АФП.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара