Читај ми!

Сноуден: Имам нове информације за Немце

Одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден најавио је нова шпијунска открића за Немце и рекао да се лично у америчкој обавештајној служби НСА бавио комуникацијама са Немачком.

"Јасно речено - уставна права сваког грађанина Немачке повређена су", рекао је Сноуден у интервјуу за немачки Штерн и нагласио да је лично радио на системима надгледања, преноси Танјуг.

"Знам како ти системи технички функционишу и познајем одговарајуће линије", рекао је Сноуден и додао да ће за њега бити чудно ако посланици немачког Бундестага стварно верују да неће ништа ново моћи да сазнају, уколико он сва своја сазнања изнесе.

"Немачке обавештајне службе раде 'руку под руку' са Американцима... очито желе да и даље заташкавају чињенице које би изазвале узнемирење јавности", рекао је Сноуден и од немачких политичара затражио да се јасније изражавају о теми шпијунаже и ангажују за заштиту приватне сфере.

Сноуден је, поводом истека рока његовог азила у Русији, рекао да би се радо задржао неко време у Немачкој.

Председник комисије Бундестага за истраживање америчке шпијунаже у Немачкој Клеменс Бинингер поднео је, само неколико дана од консититусања тог парламентарног тела у априлу, неопозиву оставку на функцију и образлажио свој потез неслагањем чланова Комисије поводом могућег испитивања Сноудена.

Бинингер је навео да се још на конститутивној седници показало да професионална сарадња свих политичких партија, заступљених у Бундестагу неће бити могућа и оценио да би концентрација на Сноудена могла да одвуче Комисију на другу страну од стварног рада.

Опозиционе партије су, међутим, захтевале да се Сноуденово саслушање стави у центар рада Комисије, док је Бинингер изржавао мишљење како Сноуден више не би могао пуно да допринесе разјашњењу ситуације, јер је он информације већ поделио широм света.

У америчкој афери прислушкивања Немаца и њихових политичара ни сама Меркелова није била поштеђена, подсећају медији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара