Читај ми!

Европски парламентарци подржавају Јункера

Шефови посланичких група Европског парламента затражили су од Европског савета да званично предложи Жан Клод Јункера за будућег шефа Европске комисије. Према дипломатским изворима, већина чланова Савета засад није спремна да подржи Јункера.

"Јункер, као кандидат највеће посланичцке групе, треба први да покуша да формира парламентарну већину", каже се у заједничком саопштењу шефова најјачих посланичких група у ЕП, преноси Танјуг.

Јункер, као кандидат десног центра, инсистира да то место будућег председника Европске комисије треба да припадне њему, јер је његова групација освојила највише посланичких мандата на изборима.

Саопштење ће вечерас бити званично достављено члановима Европског савета, који ће се вечерас окупити на неформалној вечери у Бриселу.

Лисабонски споразум обавезује чланове Савета, који чине шефови држава и влада 28 земаља чланица, да "узму у обзир" резултате европских парламентарних избора, али они сами одлучују кога ће предложити Парламенту за новог председника ЕК.

Према дипломатским изворима, већина чланова Савета засад није спремна да подржи Јункера, а немачка канцеларка Ангела Меркел је на конференцији за штампу у Берлину сигнализирала да ни она неће инсистирати да он добије ту позицију, иако га је пре избора формално подржала.

"Он је наш кандидат, његово име ће се свакако наћи на столу, али да би био изабран треба да добије већину и у Савету и у Парламенту", рекла је Меркел новинарима, изражавајући скепсу да таква већина постоји.

С обзиром да је вечерашњи састанак неформалан, коначна одлука о новом председнику Комисије биће донета неком другом приликом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара