Читај ми!

Наставак борби у Доњецку

Борбе у Доњецку су настављене. Не ради девет школа и две болнице, а пацијенти су евакуисани. Запаљен стадион за хокеј. Још није јасно колико је људи страдало у јучерашњој експлозији у Доњецку.

У Доњецку је данас запаљен и стадион за хокеј, а ватрогасци су успели да пожар локализују. На путу ка аеродрому налазе се запаљени и преврнути камиони "камаз" које користе проруске снаге и виде се трагови крви дуж целог пута, пренео је Ројтерс.

Девет школа и две болнице су затворене, а пацијенти су евакуисани.

Градоначелник Лукјанченко упозорио је становништво да избегава подручје око аеродрома.

Влада Украјине оптужила је данас Русију за слање "терориста" преко њене границе, након што су се граничари сукобили са наоружаном групом мушкараца током ноћи на истоку Украјине.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да протестује јер Москва није предузела никакве акције против концентрације на граници око 40 камиона са наоружаним људима, пренела је агенција Ројтерс.

Гранична служба верује да су неки од њих успели да пређу границу недалеко од Астахова, у региону Луганск, на око 150 километара од Доњецка.

"Постоји основана сумња да су руски терористи послати на украјинску територију, организовани и финансирани под директном контролом Кремља и руских специјалних снага", наведено је у саопштењу украјинског министарства спољних послова. 

После јучерашњих жестоких борби у околини Доњецка објављују се опречне информације о броју жртава.

Гувернер Доњецке области Павел Губарев објавио је на Фејсбуку да је у нападу погинуло 35 људи, а рањено 15. Градоначелник Доњецка саопштио је да је број жртава 40.

Итартас јавља да су страдале 24 особе, а РИА Новости преноси наводе представника "Доњецке Народне Републике", по којима је погинуо само возач камиона.

Побуњенички борац који из безбедносних разлога није хтео да открије своје име, рекао је да се испред болнице у Доњецку налази 30 тела његових сабораца.

Председавајући Врховног савета "Доњецке Народне Републике", Денис Пушилин рекао је за Итартас да би број страдалих могао да достигне стотину, од чега је око 50 цивила.

Из правца аеродрома у Доњецку јуче се током целог дана чула артиљеријска паљба. Борбени авиони и војни хеликоптери виђени су како надлећу аеродром, изнад којег се вио црни дим.

Многи летови су отказани или одложени, а полиција је блокирала приступ аеродрому.

Ваздушни удари против побуњеника који контролишу аеродром у Доњецку показали су се као до сада највећа операција украјинске војске против побуњеника.

У међувремену је руски председник Владимир Путин позвао на хитно заустављање "казнене" украјинске војне операције против проруских активиста на истоку земље и на преговоре између Кијева и промосковских активиста.

Ипак, украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио да преговори између Украјине и Русије без учешћа САД и ЕУ, нису могући.

Јучерашња битка уследила је дан после председничких избора на којима је победу прогласио "краљ чоколаде", милијардер Петро Порошенко.

Порошенко је обећао да ће преговарати о мирном окончању устанка на истоку земље, где су побуњеници заузели бројне владине зграде и више од месец дана се боре против украјинских војника.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије