Читај ми!

Договор о плаћању украјинског дуга за гас

Украјина ће до краја месеца платити "Гаспрому" две милијарде долара дуга, договорено је у Берлину после трилатералних преговора Европске уније, Русије и Украјине о проблему нагомиланог украјинског рачуна за гас.

Европски министар за енергетику Гинтер Етингер рекао је да после разговора са руским министром за енергију Александром Новаком да је упућен позив украјинском "Нафтогасу" да плати иницијалне две милијарде долара руском "Гаспрому" у четвртак ове недеље, преноси Танјуг.

Две стране до среде увече треба да обаве консултације са политичким лидерима и гасним компанијама, истакао је Етингер и додао да коначни договор још није постигнут, али да је оптимиста.

Етингер је прецизирао да су се три стране договориле да Украјина до краја месеца исплати руском гасном гиганту "Гаспрому" две милијарде долара до краја овог месеца, а још пола милијарде до 7. јуна.

Разговори о гасном дугу биће настављени у петак, 30. маја.

Украјина дугује "Гаспрому" укупно 3,5 милијарде долара, а руски председник Владимир Путин запретио је раније овог месеца да ће обуставити испоруке гаса, ако се тај дуг не намири, како Украјини, тако и низу европских земаља који се снабдевају преко ове земље.

Руски министар Новак изразио је наду да ће украјинска страна са својим руководством размотрити договор постигнут на трилатералном састанку у Берлину, пренео је Итартас.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије