Читај ми!

Завршени избори у Белгији, тешко до владе

Напоредо са изборима за европски парламент, у Белгији су одржани савезни и регионални избори. Прелиминарни резултати откривају да је земља дубоко подељена.

У Фландрији, где се говори холандски, победу је према очекивањима однела Нова фламанска алијанса (НВА), док у франкофонској Валонији убедљиво води Социјалистичка странка, преноси Танјуг.

НВА се залаже за конфедерализацију Белгије и строге мере штедње, док валонски социјалисти траже јачу савезну државу и програм помоћи за сиромашне и незапослене.

У трећој, бриселској регији, гласови су се расули на неколико мањих странака.

Валонија, Фландрија и Брисел имају своје парламенте, од којих сваки има право вета на одлуке на савезном нивоу, а осим њих постоје и два дома федералног парламента и две језичке заједнице које такође имају своје скупштине.

С обзиром на језичке и идеолошке поделе, готово је извесно да белгијском краљу Филипу неће бити лако да након избора нађе мандатара који ће моћи да добије неопходну већину за састављање владе.

Након прошлих избора пре четири године, странке су преговарале седамнаест месеци пре него што је пронађен компромис, па је за то време земља имала само техничку владу.

Гласање у Белгији је обавезно за сваког пунолетног грађанина, а онима који недолазак на бирачко место не могу да оправдају лекарским уверењем или доказом да су на дан избора боравили ван земље следе строге новчане казне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара