Читај ми!

Папа позвао на мир на Блиском истоку

Папа Фрања започео у Јордану тродневну посету Блиском истоку, позивом на "хитан" крај рата у Сирији, окончање кризе избеглица и трајни мир у читавом региону.

У оквиру ове своје прве посете Светој земљи у својству поглавара римокатоличке цркве, папа Фрања ће такође обићи Западну обалу и Израел, преноси Танјуг.

Он је у јорданској престоници апеловао и на већу хришћанско-муслиманску коегзистенцију.

"Верска слобода је чињеница и фундаментално људско право и не могу пропустити да поменем своју наду да ће се одржати широм Блиског истока и читавог света," нагласио је духовни лидер римокатолика, обраћајући се јорданском краљу Абдулаху Другом и верским и политичким лидерима у краљевској палати у Аману.

Захвалио се краљу Абдулаху Другом за охрабрење климе "мирне коегзистенције" међу људима разних вера и похвалио "великодушану добродошлицу" Јордана сиријским избеглицама.

Јордан је у априлу отворио трећи избеглички логор за Сиријце, који беже од грађанског рата и тренутно их тамо има око 600.000 регистрованих, како наводи Асошијетед прес.

То је 10 процената јорданске популације, мада званичници Јордана процењују да је избеглица скоро 1,3 милиона.

"Захваљујем властима краљевине за све што чине и охрабрујем их да истрају у својим напорима да теже трајном миру у читавом региону," рекао је папа, објаснивши да је потебно мирно решење за кризу у Сирији, као и праведно решење за израелско-палестински сукоб.

Папа се вратио теми мира и за време мисе коју је служио на међународном стадиону у Аману, апелујући на вернике да потисну поделе зарад мира и јединства.

Окупљени људи, њих више од 25.000, како се процењује, приредили су му топлу добродошлицу док је пролазио око стадиона у аутомобилу без крова, љубећи децу коју су му пружали.

Папа ће се састати са око 600 избеглица и децом инвалидима у цркви подигнутој на месту где је по хришћанском веровању Исус крштен на реци Јордан.

Папа сутра наставља посету у Витлејему, где ће се састати са палестинским председником Махмудом Абасом и децом из палестинског избегличког логора, а потом ће преко Тел Авива хеликоптером стићи у Јерусалим.

Он ће у понедељак увече у Јерусалиму завршити своју посету, чији је првенствени циљ састанак са васељенским патријархом Вартоломејем Првим у покушају превазилажења подела у самом хришћанству.

Тим састанком обележиће се 50-годишњица историјског сусрета њихових претходника, папе Павла Шестог и патријарха Атенагоре, којим је окочано 900 година подела и антагонизма између западне и источне гране хришћанства.

Од папине посете такође се очекује да смањи напетост у региону у коме се политика и религија стално преплићу.

Папа Фрања је иначе био раније само једном у Јерусалиму 1973. године, за време јомкипурског рата, како је рекао новинарима.

Он истиче да његова посета има првенствено верски карактер. Дошао је у пратњи рабина и имама, пријатеља из Аргентине, у нади да ће поправити односе између хришћана, муслимана и Јевреја у Светој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара