Читај ми!

Медведeв: Испунићемо све обавезе према Европи

Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да ће Русија испунити све своје обавезе у вези са испоруком гаса Европи, али да поузданост испоруке руског гаса зависи од Украјине.

"Уколико је украјинско тржиште стабилно и уколико Украјинци испуни све своје обавезе, Европљани ће добити све оно што би требало да добију. Али ми (Русија) не можемо да занемаримо чињеницу да постоји Украјина између Европске уније(ЕУ) и Русије", истакао је Медведев је у интервјуу за америчку мрежу Блумберг ТВ, а преноси Итартас.

Једна од гаранција да ће све бити у реду са испоруком гаса за Европљане, јесте Северни ток.

"Уколико будемо у могућности да пустимо у рад и 'Јужни ток' за неколико година, активирањем директно, неће нам више потребати транзит гаса кроз Украјину", приметио је Меведев.

Према његовим речима, тако ће Европљани добити сигурну испоруку у сваком тренутку, без обзира на то "ко влада у Кијеву".

Медведев је навео да је Москва спремна и да размотри цену гаса са Украјином, али да Кијев мора да плати значајан део свог дуга за руски гас, "како би показала да су јој намере озбиљне".

"Они (власти у Кијеву) треба да нам представе распоред плаћања дуга и да плате разумну суму, тј. значајни део дуга. Наравно, то би требало да буде знатан део, који ће показати апсолутно јасно да ће они (Кијев) плаћати своје дугове. После тога Русија и Украјина могу да седну за преговарачки сто и да разговарају о томе како ће се одвијати њихова сарадња око гаса", рекао је Медведев.

Истовремено, Медведев је навео да Русија разматра план мера да узврати на санкције Сједињених Америчких Држава.

"Наравно, постоји план акција у зависности од тога како се ситуација буде развијала. Уколико говоримо о 'лошем сценарију', упркос чињеници да се противимо било каквим санкцијама, наш пакет мера узвраћања (на санкције САД-а) обухвата, не само мере у правцу постепеног побољшања стања у нашој привреди, већ и мере које би могле да имају за циљ одређене државе", рекао је Медведев, пренела је агенција Итартас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара