Читај ми!

Крај велике потраге за малезијским авионом

Обустављена ваздушна потрага за несталим малезијским авионом. Породицама несталих путника пуштен снимак последњег контакта посаде авиона са контролом лета.

После више од седам недеља обустављена потрага из ваздуха за несталим малезијским авионом, а посаде летелица које су учествовале у потрази окупиле су се последњи пут на аеродрому у Перту. Како јављају медији, потрага за авионом са лета МХ370 биће настављена испод воде.

Аустралијске власти су данас одбациле могућност да откривени материјал и хемикалије у Бенгалском заливу потичу са несталог малезијског авиона МH370, јавила је ТВ станица Скај њуз, преноси Танјуг.

Компанија за истраживање океана "Георезонанс" саопштила је да је "детектовала елементе на океанском дну који одговарају материјалу 'боинга 777'".

"Открили смо хемијске елементе и материјал од кога се прави 'боинг 777' - то су алуминијум, титанијум, бакар, оловна легура и други материјали", рекао је представник компаније Павел Курса аустралијском ТВ каналу Седам.

Његов колега Дејвид Поуп је, пак, умањио значај овог "открића", речима да компанија не тврди да је дефинитивно реч о МХ370, али да је траг који треба да се прати.

Малезијски министар саобраћаја Хишамудин Хусеин рекао је да ће та информација бити анализирана, док су аустралијске власти, из чије луке Перт се координира међународном потрагом за несталим авионом, одбациле могућност да откривени материјал потиче са "боинга".

"Локација МH370 на коју указује компанија 'Георезонанс' у Бенгалском заливу не налази се у зони аустралијске потраге", изјавио је портпарол аустралијског Координационог центра.

Зона потраге за авионом, који је нестао 8. марта са 239 путника и чланова посаде, простире се на неких 56.000 квадратних километара Индијског океана.

Малезијске власти су јуче први пут омогућиле породицама кинеских путника из авиона да чују последњу аудио-поруку коју је посада МH370 упутила контроли лета, преноси британски Индепендент.

На снимку са наводно последњим речима из кокпита авиона пре него што се изгубио са радара, чује се глас контролора у Куала Лумпуру који каже: "Малезијски 370 зове Хо Ши Мин 120,9, лаку ноћ."

Потом се чује мушки глас, како се верује неког од посаде, који одговара са: "Лаку ноћ (од) малезијског 370."

Званичници су пренели присутнима да контрола лета више није успела да успостави контакт са авионом, а после 20 минута од снимљеног разговора малезијске ваздухопловне снаге су на радару успеле да лоцирају авион.

Верује се да је до тог момента авион већ скренуо са планираног курса у смеру ка Малајском мореузу.

То је био први у серији планираних састанака малезијских званичника са породицама кинеских путника у Пекингу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије