Читај ми!

Ирак, избори уз експлозије

Екстремисти у Ираку, где су у току парламентарни избори, заузели једно бирачко место и дигли га у ваздух. У експлозији погинуле две жене.

У експлозији бомбе недалеко од гласачког места на северу Ирака данас су погинуле две жене, док се широм земље одржавају паламентарни избори под јаким мерама безбедности, преноси Танјуг.

Експлозија се догодила у граду Дибс, недалеко од етнички измешаног града Киркука, пренела је агенција АФП.

Француска агенција је навела, не помињући име града или места, да су екстремисти заузели на северу Ирака биралиште, евакуисали из зграде изборно особље и гласаче, поставили експлозив и дигли зграду у ваздух.

Широм Ирака јутрос у седам сати по локалном времену отворена су биралишта на којима ће Ирачани до шест сати поподне гласати за састав новог ирачког парламента.

То су први национални избори од како су америчке снаге напустиле земљу 2011. године, а одржавају се под невиђеним мерама безбедности, са стотинама хиљада распоређених војника и полицајаца.

У Ираку су регистрована 22 милиона гласача који ће бирати 328 посланика у парламенту.

Очекује се да шиитска партија ирачког премијера Нурија ел Маликија освоји највећи број посланичких места, али највероватније неће успети да освоји већину у парламенту.

Ел Малики је изјавио новинарима после гласања у Багдаду да је победа његовог блока сигурна.

"Наша победа је сигурна, али чекамо да видимо величину наше победе", рекао је Малики, који се налази на челу ирачке владе од 2006. године.

Нову владу очекује борба са све дубљим секташким раздором и насиљем као и лошом економијом.

Ел Малики је прошле године угушио протесте сунита који су се жалили на да их дискримише његова шиитска Влада, што је изазвало нови талас насиља екстремиста, који су заузели Фалуџу и део града Рамади.

Истовремено, многи Ирачани се жале на корупцију Владе и њену немогућност да поново изгради економију земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије