Читај ми!

Ускрс у свету

Римокатолички поглавар папа Фрања је на ускршњем бдењу у Цркви Светог Петра крстио десеторо људи и затражио од католичких свештеника и верника да пренесу веру до свих крајева Земље. Сукоби у вези са Украјином пренели су се и у ускршње посланице руског и украјинског патријарха.

Пред око 10.000 верника, папа Фрања, који је други пут служио ускршње бдење, ушао је у замрачену Цркву с једном упаљеном свећом којом је запалио свеће других. Такво осветљење цркве симболизује радост и светлост Христовог васкрснућа. Он је затражио од присутних свештеника, бискупа, кардинала и верника да се сете када су први пут пронашли веру.

"Да ли се сећам тога? Да ли сам то заборавио? Потражите, пронаћићете. Господ чека. Разлог присећања није носталгија већ начин да се унесе ватра у веру свих људи, до свих крајева планете", рекао је папа Фрања.

После беседе, римокатолички поглавар је крстио 10-оро људи, из целог света.

Папа Фрања се у посланици "Граду и свету", пред масом окупљеном на тргу Светог Петра помолио за мир у Украјини и Сирији, као и за престанак терористичких напада у Нигерији.

Више хиљада туриста, грађана Рима и ходочасника из Аргентине, Бразила, Мексика, Велике Британије, Пољске и многих других земаља, окупило се поводом Ускрса на тргу испред цркве Светог Петра.

Папа је подсетио да ове године Ускрс истога дана обележавају и православни хришцани којих има много у Украјини.

"Молимо те да просветлиш и инспиришеш иницијативе које промовишу мир у Украјини, како би сви укључени у тај процес, уз подршку међународне заједнице, предузму сваки напор ка превенцији насиља", рекао је папа.

И у Москви је патријарх Московски и целе Русије Кирил у молитви одржаној у Храму Христа Спаситеља посебну пажњу посветио Украјини.

Помолио се да се зауставе пројекти оних који желе да униште свету Русију и нагласио да је Украјина политички посебна, духовно и историјски је једно са Русијом. Патријарх Кирил се на крају помолио за легитимно изабране власти у Кијеву. 

Молитви у Храму су присуствовали председник Русије Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев са супругом.

Патријарх Филарет, први човек канонски непризнате Кијевске патријаршије рекао је да је Русија "непријатељ чији је напад на Украјину осуђен на пропаст јер је противан Божијој вољи". 

На Светој земљи су по традицији одржане молитве на свету суботу у Цркви Христовог гроба у Јерусалиму и Цркви Христовог рођења у Витлејему, где је према предању рођење Исус Христос. У тим Црквама су верници држали свеће и певали док су за олтаром свештеници држали мису.

У Јужној Кореји, после трагедије пошто се преврнуо трајект са средњошколцима, када је настрадало 50-оро људи, а 250 нестало, тамошњи Хришћани су организовали молитве на којима су се молили за спас несталих са ферибота. Молитва је одржана на отвореном простору у Сеулу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије