Читај ми!

Украјина, Ускрс на барикадама

Проруске снаге на истоку Украјине дочекују Ускрс на барикадама, испред владиних канцеларија које су заузели у неколико градова, упркос међународном споразуму о разоружању и ослобађању тих објеката.

Денис Пушилин, копредседавајући самопроглашене "Народне републике Доњецк", која тражи јачање моћи региона и ближе везе с Русијом, поручује да ће побуњеници наставити окупацију владиних канцеларија док не буде распуштена прозападна влада у Кијеву.

"Отићи ћемо само кад оде и кијевска хунта. Прво Кијев, онда Доњецк", каже Пушилин за АП, преноси Танјуг.

У близини, у црвеном шатору, украшеном црвеном совјетском заставом са српом и чекићем, пензионерка Ксенија Шулејко (65) нуди колаче са сувим воћем, који се традиционално сервирају на Васкрс.

Шулејкова каже да се нада да ће Русија, која је прошлог месеца анектирала Крим, задржати утицај у региону Доњецка, у близини границе с Русијом, познатом као Донбас: "Верујемо у Русију. Помогла је Криму, помоћи ће и Донбасу. Бог ће помоћи онима који верују, а ми верујемо".

После разговора са извештачима АП-а, Шулејко се придружила групи демонстраната који певају патриотске песме из совјетске ере.

Припреме за Ускрс дешавају се само два дана пошто су највише дипломате Украјине, Русије, САД и ЕУ објавиле заједничку изјаву у којој позивају на читав низ акција које укључују разоружање милитантних група и ослобађање јавних зграда које су заузели побуњеници.

Договорени услови брзо су постали "врућа тема" пошто су проруске наоружане групе, које су заузеле и полицијске станице као и друге владине зграде на истоку Украјине, поручиле да се неће повући док актуелна влада у Кијеву не поднесе оставку.

Истовремено, Пушилин је руској агенцији РИА Новости рекао да би његова група могла да учествује на широком националном округлом столу о смиривању кризе, који је предложила Јулија Тимошенко, бивша премијерка и кандидаткиња на председничким изборима 25. маја.

Побуњеници кажу да је циљ владе у Кијеву - која је преузела власт после свргавања проруског председника Виктора Јануковича у фебруару, после вишемесечних протеста - да стави ван закона грађане који говоре руски језик, наводи АП, подсећајући да источна Украјина, која је била Јануковичево главно упориште, има значајну популацију која говори руски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије