Иран смањује капацитет реактора

Иран ће извршити преправке на свом нуклеарном реактору у Араку како би ограничио количину плутонијума коју он производи, саопштио је потпредседник Ирана Али Акбар Салехи.

Салехи је у изјави државној телевизији истакао да је Техеран предложио да редизајнира Арак како би производио само једну петину плутонијума у односу на раније предвиђену количину како би уклонио забринутост Запада да би могао да искористи плутонијум из Арака за производњу нуклеарног оружја, јавља АП, преноси Танјуг.

Салехи је додао и да је Иран окончао процес довођења високообогаћеног уранијума у стабилнију форму, што је у складу са споразумом који је Техеран постигао са светским силама у новембру прошле године.

"Питање реактора тешке воде... практично је решено. Иран је понудио предлог да редизајнира срце постројења у Араку и шест земаља је то прихватило", рекао је Салехи.

Америчка агенција подсећа да је Салехијева изјава уследила у тренутку када се разговори светских сила са Ираном о његовом нуклеарном програму приближавају неформалном крајњем року, 20. јулу, када би требало да буде постигнут споразум којим би се ограничила могућност Техерана да производи атомско оружје у замену за прекид економских санкција против Исламске републике.

За сада нема реакције на Салихијеве најаве светских сила са којима Иран преговара - Кине, Француске, Немачке, САД, Велике Британије и Русије - али је, како подсећа АП, постројење у Араку кључни фактор преговора о иранском нуклеарном програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије