Читај ми!

Сукоби на председничким изборима у Алжиру

Током председничких избора у Алжиру избили су инциденти, пре свега у региону града Бујра на југоистоку, где је на биралиштима дошло до сукоба између становника који се противе гласању и полиције, а том приликом је рањена 41 особа, од којих 28 жандарма.

Инциденти су избили убрзо након отварања гласачких места јутрос у осам сати, када су групе младих уништиле гласачке кутије на биралиштима у три места, а жандарми су употребили сузавац како би растерали демонстранте који су покушали да спрече бираче да гласају, преносе француски медији.

Због сукоба је одмах прекинуто гласање у ова три места, наводи француски дневник Фигаро.

У граду Алжиру су полицајци, распоређени у великом броју, ухапсили групу од пет особа које су скандирале слогане против власти.

Алжирски министар унутрашњих послова Тејб Белаиз је у подне изјавио да се гласање одвија "у добрим условима на 50.000 гласачких места" у земљи.

У Алжиру се данас око 23 милиона бирача опредељује између шест кандидата, од којих се највише шанси даје актуелном председнику Абделазизу Бутефлики.

Премда тешко оболео, Бутефлика је гласао данас у главном граду, што је био његов први излазак пут у јавност још од 2012. године.

Бутефлика је дошао на бирачко место у инвалидским колицима у пратњи брата Саида који му је специјални саветник.

Председник није дао изјаву новинарима већ се само насмешио сниматељима.

Аналитичари оцењују да ће 77-годишњи Бутефлика, који се кандидује за четврти петогодишњи мандат, сигурно бити поново изабран, иако због можданог удара уопште није имао контаката с бирачима и упркос томе што не изгледа да је у стању да влада земљом.

Одзив бирача биће од кључног значаја за изборе, а на прошлим, 2009. године, гласало је 74,11 одсто, што тврди власт, док је једна америчка дипломатска депеша коју је објавио Викиликс, тада навела 25 и 30 одсто.

Због моћи државне машинерије која није дала да се одржавају јавне дебате током предизорборне кампање, осталих пет председничких кандидата практично је остало непознато широј јавности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије