Читај ми!

Путин: Није лепо читати туђа писма

Сви су навикли да наши амерички пријатељи прислушкују, али да завирују - уопште није лепо, поручује Владимир Путин поводом реакција Вашингтона на писмо европским потрошачима руског гаса.

Руски председник Владимир Путин назвао је данас чудним реаговање Вашингтона на његово писмо, истичући да га је писао "потрошачима гаса у Европи", а не Сједињеним Америчким Државама, и да "није лепо читати туђа писма".

Притом је истакао да је "апсолутно неподношљива" ситуација са украјинским неплаћањем гаса Русији, јавиле су руске агенције, а преноси Танјуг.

Након што је на седници националног Савета за безбедност шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да је на писмо уследило прво реаговање - у ком Стејт департмент истиче да Русија не треба да политизује послове са гасом са Украјином, да треба да се придржава тржишног формирања цене и све то назива "уценом", Путин је рекао да је то "унеколико чудно".

"Чудно је у сваком случају јер није лепо читати туђа писма. Писмо није упућено њима већ потрошачима гаса у Европи. Сви су навикли да наши амерички пријатељи прислушкују, али да завирују - уопште није лепо", рекао је руски председник, пренео је Итартас.

Путин је, притом, објаснио да је формула за одређење цене утврђена званичним уговорима између руског "Гаспрома" и украјинског "Нафтогаса" 2009. године.

Руски председник је јуче упутио писмо шефовима држава источне и западне Европе у вези са украјинским дугом за гас, где је, између осталог, написао да је за последње четири године Русија сниженом ценом гаса дотирала Украјину са 35,4 милијарде долара.

Сједињене Америчке Државе осудиле су затим настојања Русије да, како се наводи, своје енергенте користи као средство притиска у спору са Украјином.

"Осуђујемо руске напоре да користе енергенте као средство притиска против Украјине. Украјина сада плаћа 485 долара за 1.000 кубних метара, што је цена коју не диктира тржиште и која је изнад просечне цене коју плаћају чланице Европске уније", рекла је представница Стејт департмента Џен Псаки. 

Путин је данас, како преноси Итартас, назвао апсолутно неподношљивом ситуацију у вези са новцем који Украјина дугује Русији за гас.

"Редован рок за исплату по уговору за март ове године био је 7. априла. Од 540 милиона долара, није плаћен ниједан долар, ниједна рубља. Уопште ништа, нула", рекао је Путин, додајући да је то "апсолутно неподношљиво".

Путинов прес-секретар Дмитриј Песков рекао је да Москва још није добила одговоре на писмо, пренела је агенција РИА Новости.

Према његовим речима, огромно питање за руску страну је како да и даље испоручује робу, свесна да је мало вероватно да она може бити плаћена.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара