Читај ми!

Путин: Русији и даље прети тероризам

И даље прети опасност од терористичких напада у Русији и покушаја да се са Северног Кавказа пренесу у друге регионе, рекао Владимир Путин на састанку са Федералном службом безбедности.

"Ситуација је и даље доста сложена, терористичка илегала, без обзира на озбиљне губитке, и даље постоји могућност за извршење терористичких аката против цивилног становништва", рекао је Путин на заседању колегијума Федералне службе безбедности, наводећи као пример терористички напад у Волгограду крајем прошле године, јавља Итартас, а преноси Танјуг.

Према његовим речима, "екстремистичке, радикалне групације" покушавају да активирају своје деловање не само на Северном Кавказу већ и да га пренесу у друге регионе Русије и настоје да испровоцирају међунационалне и верске сукобе, и воде агресивну пропаганду међу омладином.

Путин је упозорио да терористи притом користе најсавременија информациона средства и технологију, укључујући интернет и социјалне мреже.

Рекао је да је забринут што поједини грађани Русије и Заједнице независних држава, које су, како је рекао, заврбовали терористи и радикали, данас учествују у борбеним дејствима у Авганистану, Сирији и другим крајевима света, "пролазећи тамо у суштини терористичку припрему и идеолошку обраду".

Како је указао, може се претпоставити да они затим могу да буду ангажовани и против Русије и против њених суседа у ЗНД, и "ми треба за то да будемо спремни и да имамо читав арсенал превентивних мера".

Према Путиновим речима, неопходна је ефикасна сарадња са партнерима из ЗНД-а, Организације договора о колективној безбедности, Шангајске организације за сарадњу и других организација, као и јачање и координација Националног антитерористичког комитета.

Москва неће дозволити да се НВО користе као у Украјини

Путин је поручио да Русија неће дозволити да невладине организације на њеној територији буду искоришћене у деструктивне сврхе, како се то десило у Украјини.

"Треба јасно правити разлику између законите опозиционе друштвене активности која постоји у свакој демократској држави, и екстремизма који се гради на мржњи, распиривању међунационалне и социјалне нетрпељивости, негирању закона и устава", изјавио је шеф Кремља.

Путин је истакао да треба да се "направи разлика између цивилизованог опонирања власти и служења страним националним интересима на штету властите земље".

Како је истакао, руско законодавство ствара све услове за транспарентан, слободан рад невладиних, друштвених организација.

"Али ми никада нећемо дозволити да се оне користе у деструктивне сврхе", поручио је он и додао да се "тако десило у Украјини када су у многоме баш преко канала НВО из иностранства финансиране националистичке, неонацистичке структуре, наоружани људи који су постали главна ударна сила државног, антиуставног преврата".

У осврту на рад служби безбедности руски председник је рекао да је прошле године захваљујући напорима органа безбедности осујећен рад 46 кадровских сарадника специјалних служби страних држава и 258 агената.

Подсетио је да је контраобавештајни рад традиционално најважнији правац рада ФСБ-а и истакао да контраобавештајне операције, укључујући техничку компоненту, морају постати ефикасније.

Путин је затражио од ФСБ-а да појача заштиту националних информативних ресурса и линија везе, приметивши да "у савременом свету има много оних који желе да прислушкују туђе тајне".

Навео је податак да је 2013. откривено и спречено преко девет милиона случајева "намерног деловања" на сајтове и информативне системе органа државне власти Русије.

Путин је такође посаветовао ФСБ да се "одлучно ослободи свих оних који су се компромитовали".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара