Читај ми!

Обамин косовски референдум

Озбиљна фактографска грешка америчког председника Барака Обаме током говора у Бриселу. Обама је рекао да је Косово "напустило Србију" после референдума организованог у оквирима међународног права и у сарадњи са Уједињеним нацијама.

Амерички председник Барак Обама је, оптужујући Русију за извртање чињеница око кримске кризе, навео да је Косово "напустило Србију" после референдума организованог у оквирима међународног права и у сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима Косова.

"Косово је напустило Србију после референдума који није био ван оквира међународног права већ је спроведен у блиској сарадњи са Уједињеним нацијама и суседима Косова. Ништа од тога се није десило на Криму", рекао је Обама синоћ у Бриселу.

Обама је, такође, рекао да је НАТО интервенисао на Косову тек пошто је тамошње становништво "годинама систематски злостављано и убијано".

Канцеларија за Косово и Метохију је тим поводом саопштила да је та изјава без сумње ненамерна грешка или последица погрешног превода.  

Косово је прогласило независност 17. фебруара 2008. године, пошто је парламент у Приштини, уз подршку Америке и осталих западних држава, усвојио декларацију коју су потписали сви албански посланици.

Једини, и то неформални, референдум на Косову одржан је 1991. године у организацији Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове. Тада се, према подацима ДСК, за независност изјаснило 99,87 одсто људи који су гласали на референдуму. Срби са Космета су бојкотовали акцију ДСК, а српске власти су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање.

Косовски референдум је одржан посла дефинисања "Качаничког устава" годину дана раније, такође на иницијативу Руговине странке, а ток гласања нису пратили међународни посматрачи. 

Одмах после одржавања референдума, косовски Албанци су први пут прогласили независност, али је тај потез подржала само Тирана.

На резултате референдума се, касније, нико није позивао као на озбиљан показатељ стања на Косову, већ је, као подсећање, био део фуснота неколико докумената, укључујући и онај из Рамбујеа.

Референдум у организацији ДСК у највећој мери су игнорисале и политичке групације косовских Албанаца из којих је доцније настао ОВК.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара