Читај ми!

Оландови социјалисти иза конзервативаца

У првом кругу локалних избора у Француској води Унија за народни покрет бившег председника Саркозија са готово 47 одсто подршке. Социјалисти председника Оланда узели 37,7 одсто гласова. Ултрадесничарски Национални фронт води у неколико градова на југу. Други круг 30. марта.

Опозициона десничарска странка Николе Саркозија Унија за народни покрет освојила је 46,7 одсто гласова у првом кругу локалних избора у Француској. 

Према првим резултатима недељних избора, Социјалистичка партија француског председника Франсоа Оланда је добила 37,74 одсто гласова, док је екстремно десничарки Национални фронт доспео на врх неколико градова на југу, у Перпињану, Лурду, Безијеу и Фрежису.

Десница је у просеку добила 48 одсто гласова у општинама са 3.500 или више становника, левица 43 одсто, а Национални фронт око седам одсто гласова.

Председник УМП Жан-Франсоа Копе, који је реизабран већ у првом кругу у свом граду Мо, код Париза, позвао је гласаче Националног фронта да у другом кругу подрже кандидате његове странке.

На локалним изборима право гласа има 45 милиона бирача.

Ови избори су први велики тест за социјалистичког председника Оланда који је све непопуларнији после 22 месеца власти. Популарност председника и премијера Жан-Марка Ероа пала је на свега 20-25 одсто, по анкетама.

Током претходних локалних избора, 2008. године, апстиненција гласача је достигла 33,5 одсто, а јуче је била 35 одсто, што је рекорд.

Локални избори се одржавају сваких шест година у 36.700 општина, тако што се бирају општински већници који потом између себе бирају будућег градоначелника.

Други круг избора биће одржан 30. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара