Читај ми!

Адио, Венето?

Активисти италијанске регије Венето, с Венецијом као главним градом, организовали онлајн референдум о отцепљењу од Италије. Анкете кажу да ће већина гласати за независност. Организатори тврде да ће у том случају имати право на отцепљење.

У Венецији се од недеље одржава незванични, петодневни и то онлajн референдум о отцепљењу од Рима, а организатори тврде да је до уторка у 18 часова гласало већ скоро милион становника.

Локални активисти и странке италијанске регије Венето, с Венецијом као главним градом, покренули су онлajн референдум о сецесији и проглашењу независне републике Венета, пренеле су агенције.

"Буде ли већина гласала за, наши стручњаци ће написати декларацију о независности, а неке регионалне фирме већ су најавиле да ће порез почети да плаћају локалним властима, а не онима у Риму", каже за Телеграф Лодовико Пижати, портпарол покрета за независност.

Велики део венетског становништва и италијанског севера већ је дуго незадовољан односом централне власти према богатом северу.

Сматрају да плаћају превише пореза и да новац одлази сиромашном југу, а овај референдум само је најновији израз тог незадовољства, оценио је Телеграф.

Иако референдум, који ће трајати до петка увече, законски не обавезује, неки га схватају веома озбиљно. Анкете кажу да ће већина људи гласати за независност, тврде организатори који верују да у том случају имају право да се отцепе, пренела је Хина.

Венеција је више од хиљаду година била независна, а последњи владар био је Лодовико Манин, који је абдицирао 1797. када је Наполеон освојио Венецију.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара