Читај ми!

УН: Блиски исток на ивици нове кризе

Блиски исток је на ивици нове кризе због појачаног насиља, упозорио је помоћник генералног секретара УН-а Џефри Фелтман. Подсетио је да сви морају да учествују како би се обновио регионални мир.

Помоћник генералног секретара УН-а за политичка питања Џефри Фелтман, рекао је да је појачано израелско-палестинско насиље прошле недеље довело Блиски исток на ивицу нове кризе и истакло потребу наставка мировних преговора, у којима до сада није било резултата.

Фелтман је скренуо пажњу и на тешку хуманитарну ситуацију у појасу Газе. На то је упозорио дан након што се амерички председник Барак Обама састао у Белој кући са палестинским председником Махмудом Абасом, у настојању да спаси мировни процес.

Првобитно је било планирано да се преговори заврше споразумом до 29. априла, али сада је јасно да се то неће постићи.

Прошле недеље су избили најжешћи сукоби између две стране од новембра 2012. године. Екстремисти из појаса Газе су испалили око 70 ракета на Израел, а израелска војска је у знак одмазде бомбардовала то палестинско подручје на обали Средоземног мора.

"Прошле недеље са ситуацијом у Гази дошли смо врло близу још једне кризе у већ осетљивом региону. Требало би да то схватимо као још једно подсећање на потребу да радимо заједно да обновимо изгледе за регионални мир", рекао је Фелтман, преноси Агенција АП.

Повећању напетости допринео је и инцидент на граници с Јорданом, где су израелски војници прошле недеље убили једног јорданског судију, што је изазвало уличне демонстрације у Јордану и позиве да се поништи мировни споразум с јеврејском државом из 1994. гдине.

Почетком марта Израел је објавио да је пресрео и преузео брод који је носио ракете из Ирана за Газу и оптужио међународну заједницу на игнорише иранску подршку милитантним групама.

"Ако су оптужбе за нелегалну испоруку из Ирана истина, то такође изгледа као нарушавање санкција Савета безбедности", рекао је Фелтман.

Указао је и на неиздрживу ситуацију у појасу Газе која је под блокадом Израела и Египта од средине 2007. године када су хамасовци силом преузели контролу над том територијом од снага лојалних умеренијем Фатаху.

"Уједињене нације све теже обзебеђу помоћ становништву Газе, док ограничења на приступ, укључујући операције УН, опстају и чак су и појачана", рекао је Фелтман, додавши да је 15 пројеката УН, вредних 14 милиона долара, у застоју, а 42, вредности 96 милиона долара, чекују израелско одобрење.

У Гази је 38,5 процената становника незапослено, а несташице лекова приморавају многе пацијенте да траже третман ван палестинских територија.

Председник Савета безбедности, амбасадор Луксембурга Силви Лукас, рекла је да су чланови тог тела поновили потребу да се иде ка споразуму о миру између Израела и Палестинаца.

Чланови савета су изразили забринутост због ракетирања Израела и наставка ширења јеврејских насеља на окупираној палестинској земљи, као и рушења палестинских домова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара