Читај ми!

Снајпери на Криму, две жртве

Две особе убијене и две рањене у пуцњави код војне базе на Криму. Седам најразвијенијих држава Запада суспендовало чланство Русије у Г-8. Путин потписао Нацрт закона о припајању Крима Русији. Кијев осудио признање самопроглашене Републике Крим. Придњестровље тражи припајање Русији.

22.01 - Две особе, украјински војник и припадник проруских снага, убијени су ватром из снајпера на Криму. Још два војника рањена. Један од снајпериста ухваћен, други у бегу, јавља РТ.  

21.50 - Андерс фог Расмусен осудио кораке Москве ка укључивању Крима у своју територију, истичући да се Русија креће опасним путем, јавља Ројтерс

21.35 - Џон Кери упоредио "националистички занос", подстакнут кризом због Крима, са ситуацијом пред избијање Другог светског рата, поручивши Москви да је то "веома опасно", преноси АФП. 

20.20 - Русија остаје чланица Групе осам најразвијенијих земаља, каже Ангела Меркел и наводи да није донета одлука о искључивању Русије из Г8.

19.30 - Украјински војници на Криму добили дозволу да користе ватрено оружје, саопштило министарство одбране у Кијеву. 

17.55 - Различите верзије инцидента. Украјинци тврде да су базу заузели руски војници, који су разоружали Украјинце, док Москва тврди да је на војнике пуцано из снајперске пушке.  

17.22 - Украјински војник погинуо током пуцњаве код војне базе у Симферопољу, јавља украјинска агенција Интерфакс. Украјинска војска није могла да идентификује нападаче. Би-Би-Си јавља да је још један војник рањен.

15.54 - "Ово је опасан корак, не само против Европе већ и против целог света. Украјина никада неће признати независност Крима", рекао је вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов.

15.44 - Ангела Меркел је рекла да су "такозвани референдум" на Криму и укључивање тог региона у Руску Федерацију противни међународном праву.

13.15 - Руски председник Владимир Путин и кримски лидери потписали су у руском парламенту споразум којим се полуострво Крим прима у састав Руске Федерације.

13.00 - Путин: Ситуација на Криму је слична косовској, Запад преправља сопствена правила, јавља Раша тудеј.

12.35 - Руске трупе копају ровове око украјинских база на Криму, преноси Танјуг.

12.00 - Суспендовано чланство Русије у Г-8, саопштило француско министарство спољних послова. Русија одмах најавила контрамере.

11.30 - Крим усвојио руску рубљу за званичну валуту, а украјинска гривна ће бити укинута од априла, јавља РИА Новости, позивајући се на високе званичнике из кримске владе.

Након што је формално обавестио руски парламент о захтеву Крима да се уједини са Русијом, руски председник Владимир Путин потписао је Нацрт закона о припајању Крима Русији, саопштио је Кремљ. Путин је затим са кримским лидерима потписао споразум којим се полуострво Крим прима у састав Руске Федерације.

Документ ће бити поднет на усвајање Уставном суду, а након тога и парламентима Крима и Русије. У међувремену, Дума је усвојила Декларацију подршке народу Крима са 441 гласом за и једним уздржаним.

"Државна дума полази од тога да ће органи државне власти који функционишу на територији Крима, подржавати међуконфесионалну слогу и језичку разноликост републике", наведено је у декларацији.

Русија "избачена" из Г-8

Француски министар спољних послова Лоран Фабијус изјавио је да су лидери чланица Г-8 суспендовали чланство Русије због тензија око Украјине и руских снага на Криму

Преосталих седам чланица Групе осам најразвијенијих светских привреда још раније су суспендовали припреме за Самит Г-8, који је требало да се одржи у руском граду Сочију у јуну, пренела је агенција АП.

Фабијус је у изјави за француски радио "Еуроп 1" рекао да "кад је реч о Г-8, одлучили смо да суспендујемо чланство Русије и предвиђено је да се све друге земље, њих седам, удруже без Русије".

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган упозорио је Москву да ће Анкара затворити Босфорски мореуз за руске бродове уколико дође до насиља над Татарима на Криму, објавили су турски медији.

Први потпредседник кримске владе Рустам Тамиргалијев рекао је да ће представници кримских Татара ући у руководство Крима.

Протест Кијева 

Министарство иностраних послова Украјине изразило је "одлучан и категоричан протест против руског признања самопроглашене Републике Крим као субјекта међународног права", истичући да такво поступање Русије не одговара њеним међународним обавезама из мултилатералних и билатералних споразума који гарантују територијалну целовитост Украјине.

Како се наводи, независност Крима је прогласио "нелегитимни орган на основу резултата антиуставног референдума, који је одржан уз знатно кршење демократских стандарда за одржавање референдума, који су израђени у оквиру ОЕБС-а и Савета Европе".

Велика већина грађана Крима у недељу је гласала за отцепљење од Украјине и уједињење са Русијом. Према коначним резултатима референдума на Криму, одржаног 16. марта, за уједињење Крима са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача, а 2,51 одсто њих било је за то да Крим остане у саставу Украјине.

Крим је био у саставу Русије од 18. века до 1954. године, када га је тадашњи совјетски лидер Никита Хрушчов поклонио Украјини.

И Руси и већина становника Крима, који су такође Руси, сматрају да је анексија тог црноморског полуострва исправљање историјске грешке. Запад и Украјина сматрају да је референдум нелегитиман.

И Придњестровље тражи припајање Русији

Председник Врховног савета Придњестровља Михаил Бурла затражио је од председника Руске думе Сергеја Наришкина да размотри предлог закона који би омогућио да се та покрајина, која се практично отцепила од Молдавије, прикључи Русији, објавио је руски дневни лист Ведомости.

"Тај захтев је упућен Думи након што је странка Праведна Русија предала предлог закона који би омогућио Русији да припоји делове држава без пристанка тих држава, а у 'одсуству ефикасног и легитимног вођства' у њима, на темељу резултата референдума или захтева које би упутиле власти тих региона", објавио је лист, који је имао увид у тај документ.

У поруци председника Врховног савета Придњестровља наводи се и да предлог закона који је Думи предала Праведна Русија предвиђа да се само Крим може прикључити Русији, али се не односи на Придњестровље зато што се не може рећи да су власти Молдавије потпуно неефикасне.

Поред тога, Придњестровље би морало да одржи референдум у складу са важећим законима Молдавије, иако тај регион има сопствене законе, истакао је Бурла.

Он је подсетио да се на референдуму одржаном у Придњестровљу 2006. године 97,2 одсто грађана изјаснило за прикључење Русији, пренео је Глас Русије.

Придњестровље се у септембру 1990. прогласило самосталном совјетском републиком, недуго пре него што се распао СССР-а. Сада је део Молдавије, али ниједна држава досад није признала њену независност.

Број коментара 95

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара