Читај ми!

Снажни земљотреси у Чилеу

Земљотрес магнитуде 6,7 степени потресао је северни Чиле у недељу, објавио УСГС који најпре пријавио два земљотреса магнитуде 7,0 у размаку од свега једног минута. Та три потреса изазвала цунами. Oдмах превентивно евакуисано становништво насеља Арика и Токопиља, на северу Чилеа.

Земљотрес магнитуде 6,7 степени потресао је северни део обале Чилеа у недељу, саопштио је амерички Институт за геофизику (УСГС).

Земљотрес је забележен у 21:16 часова ГМТ, 60 километара од приморског града Икике, на дубини од 20 километара испод површине земље, објавио је УСГС који најпре пријавио два земљотреса магнитуде 7,0 у размаку од свега једног минута.

Накнадни удар магнитуде 5,1 догодио се десетак минута касније, у 21:26 часова ГМТ, 36 километара од Икике, на дубини од 35 километара.

Још један накнадни удар, магнитуде 4,9, догодио се у 10:29 часова ГМТ, 84 километра од Икике, на 10,9 километара дубине.

Та три потреса су изазвала цунами, објавио је амерички Центар за упозоравање на цунами.

"Опасност за бродове и приобалне инсталације може трајати неколико сати због убрзања морских струја", указао је амерички центар.

Чилеанска Служба за ванредне прилике је објавила да је одмах превентивно евакуисано становништво насеља Арика и Токопиља, на северу Чилеа, иако оданде за сада нема извештаја о штети од земљотреса или цунамија.

Фебруара 2010. године централни и јужни део Чиле погодио је земљотрес магнитуде 8,8, праћен цунамијем. Погинуло је више од 500 људи, а штета је процењна на 30 милијарди долара.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара