Читај ми!

Офанзива владиних снага у Сирији

Асадове снаге освојиле град Јабруд, на граници према Либану, и тако пресекле кључну побуњеничку руту снабдевања.

Сиријске трупе, потпомогнуте борцима из либанске екстремистичке организације Хезболах, освојиле су данас Јабруд, кључни побуњенички град за снабдевање, на граници с Либаном.

Трупе председедника Башара ел Асада истерале су побуњенике из области око Јабруда, задавши им тако један од најјачих удараца у трогодишњем конфликту.

Пад Јабруда одмах је охрабрио владине снаге да нападну оближње градове које држе побуњеници.

Присталице Хезболаха прославиле су у главном либанском граду Бејруту пад Јабруда свечаном паљбом у областима у којима доминирају шиити, док су млади на мотоциклима махали жутим заставама те екстремистичке организације, бучно пролазећи централним градским улицама.

Јабруд је био важна линија за снабдевање побуњеника и из њега може да се надгледа важан аутопут из Дамаска до централног сиријског града Хомса.

То је последњи велики град који су држали побуњеници у планинској области Каламун, где су Асадове снаге месецима водиле офанзиву како би пресекле руте снабдевања преко лоше обезбеђене границе.

Пад Јабруда уследио је само недељу дана пошто је сиријска војска освојила село Зара, још једну битну тачку за побуњенике на рути која спаја планински северни Либан и централну Сирију.

Сиријска државна телевизија јавила је да је војска уклонила бодљикаву жицу и бомбе и да сада трага за побуњеничким скровиштима у Јабруду.

"Наше оружане снаге сада јуре остатке терористичких банди у тој области. Ово је ново достигнуће... пресећи линије снабдевања и ојачати омчу око терористичких упоришта која су остала у пределима (области) Дамаск", рекао је један војник, преноси државна телевизија.

Сиријски званичници побуњенике називају "терористима".  Портпарол Исламског фронта, коалиције побуњеника, оценио је да су побуњеници претрпели велики губитак тиме што су им пресечене линије снабдевања са руралним областима Дамаска, где су владине снаге опколиле неколико области које држи опозиција, на пропуштајући им храну, струју и чисту воду.

Сиријски конфликт ушао је у четврту годину овог марта, без икаквог дипломатског или војног исхода на видику. У Сирији је до сада погинуло више од 140.000 људи, милиони су расељени, а цео регион је дестабилизован.

Неуспех преговора у Женеви у јануару и фебруару, на којима су се први пут за окупили представници режима и опозиције, распршио је дипломатске наде да би сиријски конфликт могао да буде решен у скорије време, оцењују аналитичари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара