Читај ми!

Словачка: Фицо и Киска у другом кругу

Председник Словачке биће изабран тек у другом кругу избора. Снаге ће 29. марта одмерити досадашњи премијер Словачке Роберт Фицо и контроверзни бизнисмен без политичког искуства Андереј Киска.

Словаци у суботу у првом кругу избора за председника Словачке нису одлучили ко ће бити нови шеф државе, а пресудиће дуел садашњег премијера Роберта Фица и бизнисмена и филантропа без политичког искуства Андреја Киске, у другом кругу 29. марта.

Релативно мали одзив од 43,4 одсто од укупно 4,3 милиона словачких бирача изненађујуће је изравнао шансе за други круг, пошто је премијер Фицо добио 27,8 одсто гласова, а Киска 23,8 одсто.

Према незваничним резултатима које је ноћас саопштио Уред за статистику након пребројавања свих гласова, на трећем месту је мало познати млади независни кандидат Радослав Прохаска са 21 одсто гласова.

То потврђује да они Словаци који су изашли на изборе верују да ће Фицу моћи да се супротстави пре независна личност него кандидати опозиционих странака, умешаних у корупционашке и политичке скандале.

"То је био референдум о нама, о СМЕР-у. Победио сам у првом кругу. Опозиција би подржала и ђавола против мене. Рачунао сам на то. Излазност на изборима је била мала. Ја сам очекивао око 60 одсто. Видећемо у другом кругу", казао је Фицо после објављивања незваничних резултата.

Андреј Киска је најавио да ће поднети кривичну пријаву против премијера Фица за клевету у кампањи пред први круг.

Фицо је као и медији у Словачкој подсетио да је Киска, најпознатији међу Словацима као филантроп по фондацији "Добри анђео", своје богатство стекао преко финансијских компанија које су одобравале кредите Словацима уз зеленашке камате и да су биле кажњаване високим казнама због лошег приступа клијентима.

Словачку пред други круг очекује неуобичајено оштра предизборна кампања будући да двојицу кандидата дели само разлика од око 72.000 гласова у корист Фица, оцењују аналитичари.

Нови председник кога Словаци изаберу у другом кругу 29. марта ступа на функцију у јуну, када садашњем шефу државе Ивану Гашпаровичу истекне други мандат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије