Читај ми!

Анкара, сукоб полиције и демонстраната

После покушаја демонстраната у Анкари да блокирају улицу која води до централног трга, полиција против употребила сузавац и водене топове. Неколико хиљада грађана Турске изашло на улице након смрти тинејџера кога је прошлог пролећа ранила полиција.

Турска интервентна полиција употребила је данас сузавац и водене топове против више хиљада људи окупљених у Анкари ради протеста због смрти турског тинејџера, који је преминуо од повреда задобијених у демонстрацијама прошлог лета.

Полиција је интервенисала пошто су демонстранти покушали да блокирају улицу која води до централног трга Кизилај у Анкари, јавио је репортер агенције АФП са лица места.

И у Истанбулу се више хиљада људи окупило поводом сахране 15-годишњег Беркина Елвана који је умро девет месеци од како је пао у кому пошто је га је полицајац упуцао у главу "капислом сузавца" током антивладиних протеста.

Смрт Беркина Елвана била је јуче повод сукоба између демонстраната и полицајаца у неколико градова и данас се на хиљаде окупило испред места богослужења у у Окмејдани, где ће бити одржана његова сахрана.

"Беркин Елван је наша част. он је бесмртан","мајчин бес убиће убице" и " свугде је Беркин, свугда је отпор" - поруке су окупљених који су стајали поред ватре на барикадама које су блокирале улице у истанбулској области.

Знаци на излозима продавница говоре да ће остати затворене два дана, док су трговци продавали црне и беле заставе са дечаковим ликом, додаје Ројтерс.

Полиција је употребила водене топове и сузавац против хиљада демонстраната у више турских градова током ноћи, који су позивали премијера Реџепа Тајипа Ердогана да поднесе оставку.

Полиција је синоћ привела 150, а више од 20 особа је повређено.

Елван је имао 14 година када се, 16. јуна, нашао случајно у жижи уличних борби у Истанбулу између полиције и демонстраната, док је куповао хлеб за своју породицу, када је упуцан у главу капислом сузавца.

Неколико полицајаца је испитивано због тога, али нико није оптужен. Он је једна од најмање осам зртава низа протеста у Турској.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије