Читај ми!

Шпанија, сећање на жртве напада на возове

Навршило се 10 година откакао је у Мадриду извршен бомбашки напад на возове, када је убијена 191 особа. Шпанија и даље једна од стратешких мета глобалног џихада, упозорио министар унутрашњих послова. Годишњица обележена свечаним мисама.

Шпанци су свечаним мисама и са цвећем у рукама обележили 10 година откако је у Мадриду изведен најкрвавији екстремистички напад у историји те земље, када су бомбаши инспирисани Ал Каидом разнели четири крцата воза и убили 191 особу.

Око 1.000 рођака људи који су настрадали у нападу на возове када су 11. марта 2004. у време јутарњег шпица кренули из мадридског предграђа, присуствовали су данас у црнини комеморативној миси у градској катедрали Алмудена, пренео је АФП.

"Свако од нас могао је бити жртва, и свако од нас могао је да настрада у тим возовима", поручио је на комеморацији Пилар Мањон, председник Удружења жртава 11. марта који је у овом нападу изгубио двадесетогодишњег сина.

"Сигуран сам да знате како је будити се сваког дана са таквим губитком. Потребан је велики напор да би се прихватило неприхватљиво", рекао је он.

Краљ Хуан Карлос и премијер Маријано Рахој придружили су се обележавању сећања на тај трагичан догађај, у земљи која и даље зазире од насилних радикалних исламиста.

Хуан Карлос, ослањањајући се о штап после недавне операције кука, и његова супруга, краљица Софија, поздравили су представнике удружења жртава на вратима катедрале пре него што су ушли.

Мадридски надбискуп Антонио Марија Роуко Варела, који је предводио мису, одржао је проповед посвећену сећању на жртве напада. "Они су погинули и настрадали, а страдамо и ми, јер су неки сковали језив план да поубијају недужне људе", рекао је надбискуп.

Ипак, истакао је надбискуп, после напада љубав је тријумфовала над мржњом, а живот над смрћу, пошто се Шпанија окупила како би помогла жртвама.

Неки од преживелих напада, међутим, критиковали су данашњу церемонију наводећи да је она више уприличена за политичаре него за жртве, преноси АФП.

Низ бомби пуњених шрапнелима експлодирале су око 07.40 на данашњи дан пре 10 година у возовима препуним путника који су се кретали ка главној мадридској станици Аточа, при чему је убијена 191 особа, рањено око 2.000, а многи и дан данас због тога имају менталних проблема.

Шпански судови су за овај вишеструки бомбашки напад осудили 18 особа, а седам главних осумњичених починили су самоубиство неколико недеља након напада, разневши се у једном стану у близини Мадрида, при чему је убијен и један полицајац, подсећа француска агенција.

Уочи десете годишњице од напада, министар унутрашњих послова Хорхе Фернандес Диас је рекао да је Шпанија и даље једна од стратешких мета глобалног џихада.

"Нисмо једини, али смо у њиховом видокругу", упозорио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара