Читај ми!

Како Пјонгјанг "заобилази" санкције

Северна Кореја се сумњичи да је преко својих амбасада организовала илегалне пошиљке оружја, борбених авиона и ракетних делова, саопштиле УН истичући да је та држава развила сложене мере како би заобишла њихове санкције.

Власти у Појнгјангу развиле су софистициране технике да заобиђу санкције Уједињених нација уз коришћење својих амбасада у иностранству за нелегалну трговину забрањеном робом, наводи се у извештају светске организације.

Истражни тим који чини осам стручњака светске организације је, анализирајући инциденте у извештају на 127 страна, описао различите технике које је Северна Кореја користила да би заобишла санкције, пренела је агенција Ројтерс.

Севернокорејске амбасаде на Куби и у Сингапуру су осумњичене да су организовале илегалне пошиљке борбених авиона и ракетних делова које су одузете са севернокорејског брода у водама Панаме, у јулу прошле године.

Панама је запленила брод "Чонг Чон Ганг" због кријумчарења оружја из периода бившег Совјетског савеза које се налазило испод хиљада тона шећера, а међу којима је био 21 авион типа "Миг".

Севернокорејска шпедиција "Чинпо шипинг" је сарађивала са амбасадом Северне Кореје у Сингапуру "делујући као агент пошто је основна делатност фирме заснована на бродском транспорту, а севернокорејско дипломатско особље на Куби "средило" пребацивање оружја у прикривеном терету.

У извештају је објашњен пример "необично комплексне (финансијске) трансакције" у коју су биле укључен национални превозник компанија "Ер Корјо" која је, наводно, купила нови авион у 2012. години.

Свих 109 отплата су спроведене преко хонгконгшких регистрованих фирми, у којима се наводи да су трговински партнери севернокорејске компаније, за које су спровели плаћања (у иностранству) за партнера.

Куповина цивилних авиона није забрањена под санкцијама УН, али су неке компаније изгледа недавно отварале лажне рачуне за пребацивање пара, наводи се у извештају.

Северној Кореји, која је под санкцијама УН, забрањено је да шаље и прима робу у вези са њеним нуклеарним и ракетним програмом, као и увоз неке луксузне робе, заједно са незаконитим пребацивањем велике количине новца у готовини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара