Читај ми!

Шулцов говор разбеснео Израел

Говор председника ЕП Мартина Шулца у Кнесету, који је на немачком језику говорио о Палестинцима, изазвао негодовање. Посланици десничарске партије напустили скупштинску салу усред говора. Министар економије тражи да се Шулц извини "зато што је лагао".

Председник Европског парламента Мартин Шулц је својим говором у израелском парламенту Кнесету изазвао негодовање и протест посланика десничарске партије Јеврејски дом, чији је лидер затражио да се Шулц извини зато "што је лагао".

Министар економије Нафтали Бенет, који предводи Јеврејски дом и сви посланици из те партије напустили су скупштинску салу усред Шулцовог говора, који је био на немачком језику.

Како су пренели израелски медији, неки од њих су узвикивали да су "Палестинци лажови" и "срамота".

"Када је рекао да Палестинци добијају 17 литара воде на сваких 70 које добија сваки Израелац, то је била потпуна лаж. То је био апсурд", изјавио је Бенет новинарима након што је изашао.

Он је додао да најпре није реаговао и да је Шулц после наставио да критикује блокаду појаса Газе, оценивши да наноси бол становницима те територије.

"Да ли је он забораво да смо протерали 8.000 Јевреја из Газе?", питао је Бенет алудирајући на повлачење израелске војске и евакуацију јеврејских насељеника 2005. године са те окупиране палестинске територије.

Рекао је и да се из Газе "испаљују хиљаде ракета" на Израелце и затражио да Шулц "повуче лажи" и да израелски премијер Бењамин Нетанијаху то исто од њега затражи.

"Наша национална част као државе Израел није моја, ни министарска. Припада народу Израела. Нећу седети у Кнесету и слушати Европљанина, поготово не Немца, да говори такве ствари," истакао је Бенет, објаснивши да је он рекао посланицима из своје партије да изађу када је видео да нико други не протестује.

Бенет истиче да је мислио да ће Шулц изразити регуларне критике ЕУ о Израелу на Западној обали, додајући да је на почетку, говорећи о холакаусту показао пуно емпатије, али да је касније изрекао лажи, а не критике.

Шулц је цитирао Едмунда Буркеа, рекавши да је "једина ствар неопходна да зло тријумфује - да добри људи не учине ништа".

"Млади Палестинац ме је питао зашто Израелци могу користити 70 литара воде а Палестинци само 17. Нисам проверавао податке. Питам вас да ли је то у реду", рекао је Шулц, а преноси Џерузалем пост.

Израелска управа за воду је одговорила да подаци нису тачни и да су Палестинци имали 100.000 литара воде по особи 2006, а Израелци 170.000 исте године и да је тај јаз још више смањен у годинама које су уследиле.

Шулц је за војну блокаду појаса Газе рекао да је то реакција на нападе на цивилно становништво, али је довела до тешке ситуације и да резултате блокаде експлоатишу екстремисти, тако да је можда контрапродуктивна за безбедност.

На негодовање чланова Јеврејског дома Шулц је реаговао дозом хумора, истакавши да је у поређењу с Европским парламентом Кнесет тих, као и да би био изненађен да није било реакција на његов говор.

Након што је завршио говор, израелска министарка културе Лимор Ливнат из Нетанијахуовог конзервативног Ликуда је рекла да су његове речи "вулгарна лаж".

"Шулц је изрекао лажи на немачком и несрећа је да неко може да говори немачки у овој кући, али је наша одговорност да се томе успротивимо", рекао је министар Ури Орбах, задужен за пензионере, оценивши да су генерација Шулцових родитеља и генерација родитеља арапских посланика сарађивале да униште Јевреје.

Посланица Зехава Гал-Он из левичарског Мереца настојала је да подсети присутне да живе у демократској земљи, у којој се могу чути критике на свим језицима.

Посланица Лабуристчке партије Мерав Михеали је подсетила да се Јеврејски дом (Бајт Хајехуди) противи критикама на немачком, али да тој партији не сметају немачке подморнице које добија израелска војска.

Шулц је у свом говору истакао да је свестан осетљивости на немачки језик у Кнесету, додавши да његова генерација има одговорност да обезбеди да се злочини које су његови земљаци починили над Јеврејима никада више не понове.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије