Читај ми!

Сеул и Пјонгјанг без договора

На граници Северне и Јужне Кореје, у граду Памунџону одржани преговори Пјонгјанга и Сеула без резултата. Преговори су договорени у тајности. Ово је први састанак на високом нивоу од 2007. године.

Званичници Јужне и Северне Кореје нису успели да постигну ниједан конкретан споразум на данашњем састанку који је сазван у покушају да се унапреде односи у тренутку када се Сеул и Вашингтон спремају да изведу опсежне војне маневре упркос противљењу Пјонгјанга.

Разговори који су одржани на највишем нивоу од 2007. и најављени као "непристрасни", завршили су се пред поноћ, уз договор да буду настављени, иако датум нове рунде није одређен, пренео је Франс прес.

Агенција наводи и да није било заједничких саопштења две стране.

Према јужнокорејском Министарстви за уједињење, северна страна је на састанку тражила да војни маневри буду одложени.

"Наша страна остаје при свом ставу, да не може да прихвати захтеве Севера, јер се они косе с нашим принципом да не сме бити никакве везе између чисто хуманитарних и војних питања", наводи се у саопштењу Министарства.

Састанак је одржан у пограничном селу Памунџону, где је потписано примирје у Корејском рату (1950-53).

Делегацију Сеула предводио је високи званичник Савета за националну безбедност Ким Кју-Хјун, који је рекао да су власти његове земље фокусиране на то да дође до сусрета.

Ким је уочи почетка састанка рекао да "улази у разговоре отвореног ума, како би се испитале могућности да се отвори ново поглавље на Корејском полуострву".

Јужна Кореја и САД су више пута поновили да "нема говора" о томе да заједнички маневри буду отказани, али су неименовани амерички званичници наговестили да би њихов опсег могао да буде много мањи, а то значи без носача авиона и бомбардера.

Данашњи сусрет је у тајности припреман и неочекивано брзо организован на предлог Пјонгјанга прошле седмице.

Ово је први састанак на високом нивоу од 2007. године, а уследио је дан после кратке посете америчког државног секретара Џима Керија Сеулу.

Пјонгјанг жели да обнови преговоре са Сеулом и Вашингтоном у вези с нуклеарним програмом, али друге две стране инсистирају на томе да Северна Кореја прво мора да покаже опипљиву посвећеност да одустаје од нуклеарног наоружања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије