Читај ми!

Украјина, формирање аполитичне владе

Виктор Јанукович пристао да састави коалициону аполитичну владу, која би се првенствено бавила економским проблемима. Држава не може да опстаје без владе, поручује председник парламента. Убијен судија који је судио опозиционарима.

Председник Украјине Виктор Јанукович, пристао је да састави коалициону аполитичну владу, која би се првенствено бавила економским проблемима, саопштио је председник парламента Владимир Рибак.

"Шеф државе пристао је на формирање коалиционог кабинета. То је још могуће учинити. Држава не може да опстаје без владе", рекао је Рибак на састанку с делегацијом Парламентарне скупштине НАТО.

Рибак је нагласио да би нова влада требало да буде аполитична и да се бави првенствено економским проблемима, пренела је агенција Итар тас.

Истовремено, Рибак је подсетио да захтев опозиције да јој буде дозвољено да формира владу, представља ултиматум и диктат.

Јанукович се састао с европским комесаром за проширење и европску политику Штефаном Филеом.

"Две стране су на састанку разговарале о питањима решавања политичке кризе у Украјини кроз свеобухватни дијалог измеду владе, опозиције и грађанског друштва, уз избегавање насиља и екстремистичких акција и поштовање људских права", наведено је у саопштењу.

Јанукович је истакао активну улогу ЕУ и Савета Европе у трагању за демократским решењем кризе у Украјини, преноси Укринформ.

Две стране су, такође, истакле значај објективне и непристрасне процене политичких процеса у земљи.

Убијен судија

Министарство унутрашњих послова Украјине саопштило је да су два неидентификована нападача убила једног судију који је био задужен за суђења појединим опозоционарима. Убиство се догодило још у уторак у Кременчуку, 300 километара југоисточно од Кијева.

Убијени судија, Олександр Лободенко (34) "недавно је разматрао случајеве неколико учесника у протестним акцијама", пише у саопштењу Министарства.

Ти демонстранти су оптужени за "запоседање јавне зграде", а судија је одбио да се они, по захтеву тужиоца, врате у полицијски притвор, већ је наредио да буду заточени код куће.

Судије имају веома лошу репутацију у Украјини и често их оптужују за корупцију. По недавном истраживању "Института Сотсис", осамдесет одсто Украјинаца нема поверења у правосуђе.

У Украјини од децембра прошле године трају антивладине демонстрације без преседана, чији учесници захтевају смењивање власти председника Виктора Јануковича који се определио за приближавање земље Русији, а не ЕУ.

Централни трг у Кијеву је под окупацијом демонстраната скоро три месеца и окружен је барикадама. Неколико регионалних административних центара је под контролом демонстраната, а има и оштрих сукоба с полицијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије