Читај ми!

Почела евакуација из Хомса

У Хомс стигла хуманитарна помоћ и почела евакуација цивила. Још 1.550 породица у опкољеном граду, који контролишу побуњеници. Обама критикује Русију што најављује вето у УН на резолуцију о Сирији.

Евакуација цивила почела данас у сиријском граду Хомс, а настављено је уручивање хуманитарне помоћи пошто је суспендовано дан раније, рекао је гувернер централне провинције.

"У 11 сати (по локалном времену) помоћ у храни могла је да уђе у Стари град Хомс", рекао је гувернер Талал Барази у изјави за агенцију АФП и нагласио да ће се возилима која су допремила помоћ бити евакуисана група цивила из тог дела града.

Сиријски Црвени полумесец је раније данас саопштио да су у стању приправности за наставак евакуације из опкољених насеља у централном граду Хомс, пошто је операција суспендована због "логистичких тешкоћа".

Шеф операција Црвеног полумесеца Халед Ерксуси рекао да се чека окончање састанка представника Уједињених нација и гувернера Хомса Баразија.

Између петка и понедељка евакуисано је више од 1.150 људи из Хомса, а Светски програм за храну испоручује је довољно хране за још 1.550 породица које се налазе у опкољеним градским насељима.

Операцију је помогла међународна заједница за пружање очајнички потребне хуманитарне помоћи за око 3.000 људи, колико се процењује да је остало заробљено већ 18 месеци, од када град под контролом држе сиријски побуњеници.

Обама: Кривицу ће сносити Русија

Амерички председник Барак Обама упозорио је да ће Русија сносити кривицу што се помоћ не дотура сиријским цивилима, уколико спречи доношење резолуције УН чији је циљ укидање опсаде сиријског града Хомса.

"Постоји велики степен сагласности међу чланицама Савета безбедности за доношење резолуције", рекао је Обама.

Он је навео да је амерички државни секретар Џон Кери рекао Русима да "не могу да кажу да су забринути за сиријски народ, уколико тамо има цивила који гладују".

"Није само да су Сиријци одговорни, већ и Руси уколико спречавају доношење таквих резолуција", рекао је Обама јуче у Белој кући на конференцији за новинаре с француским председником Франсоа Оландом.

Западне земље, напомиње Ројтерс, желе да Русија подржи нацрт резолуције у којој се позивају све стране "да одмах прекину опсаду Хомса" и других градова у Сирији.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да је нацрт резолуције потпуно неприхватљив, јер садржи ултиматум за владу председника Башара ел Асада.

Резолуција УН није обавезујућа и не предвиђа санкције.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије