Читај ми!

Бан против хомофобије у Сочију

Сви морамо да дигнемо глас против напада на хомосексуалце и невоља с којима се они суочавају, рекао Бан Кимун уочи отварања Зимских олимпијских игара у Сочију. Генерални секретар УН позива на традиционално поштовање примирја за време олимпијских игара.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун рекао је, уочи сутрашњег отварања Зимских олимпијских игара, да "сви морамо да дигнемо глас против напада на хомосексуалце" и поручио зараћеним странама да током игара треба да положе оружје.

Бан је, на састанку Међународног олимпијског комитета у Сочију, истакао да многи професионални спортисти, хомосексуалци или не, говоре против предрасуда.

"Сви морамо да се боримо против напада не лезбeјке, хомосексуалце, бисексуалце... Морамо да се противимо хапшењу, затварању и дискриминацији с којом се они суочавају", рекао је Бам Кимун.

Бан није директно говорио о ситуацији у Русији, у којој је парламент донео прошле године закон о забрани хомосексуалне пропаганде пред малолетницима. Активисти сматрају да је закон хомофобичан, а у свету је било и појединих позива да се због тога бојкотују Игре у Сочију.

У сваком случају, чињеница да је Бан изабрао да саопшти нешто тако оштро у Русији, уочи почетка Игара, значи да то има велику симболичну снагу, наводи АФП.

"Знам да тачка шест Олимпијске повеље говори о противљењу Међународног олимпијског комитета сваком облику дискриминације", рекао је Бан.

"У 21. веку, нема места мржњи било какве врсте", истакао је генерални секретар УН и поновио апел зараћеним странама широм света да положе оружје за време Игара у Сочију.

Бан је позвао на традиционално поштовање примирја за време олимпијских игара.

"Поново и поново, позивам све зараћене стране да положе оружје за време игара", рекао је Бан и споменуо сукобе у Сирији, Јужном Судану и Централноафричкој републици.

Генерални секретар је рекао да ће примирје омогућити испоруке хуманитарне помоћи људима у невољи.

Уочи отварања Зимских олимпијских игара, више од 200 познатих писаца потписало је отворено писмо објављено у британском листу Гардијан, у којем се осуђује руски закон о хомосексуалцима.

Салман Ружди, Маргарет Атвуд и Џонатан Франзен оптужили су Русију да "гуши креативност". Они су упозорили да закон о забрани пропагирања "нетрадиционалних сексуалних односа", недавна забрана богохуљења и мере против клевете "представљају посебну опасност за писце".

Међу писцима који су потписали писмо су четири добитника Нобелове награде за књижевност - Гинтер Грас, Орхан Памук, Елфриде Јелинек и Акинванде Олуволе "Воле" Сојинка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије