Читај ми!

Осуђеница погубљена у Тексасу

Сузана Басо, осуђена на смрт због мучења и убиства ментално болесног човека, погубљена је јутрос у Хантсвилу, у Тексасу. То је редак случај извршења смртне казне над женама. Басо је 14. жена која је погубљена у САД у последње четири деценије, а у истом периоду погубљено је скоро 1.400 мушкараца.

Један од ретких случајева извршења смртне казне над женама у САД забележен је јутрос у Хантсвилу. Погубљена је Сузана Басо која је на смрт осуђена због мучења и убиства ментално болесног човека којег је претходно намамила у Тексас лажним обећањем брака.

Басо (59), којој је убризгана смртоносна ињекција, тек је 14. жена која је погубљена у САД откако је Врховни суд 1976. године дозволио да се најстрожа казна поново примењује. Поређења ради, у истом периоду је погубљено скоро 1.400 мушкараца.

Сузана Басо је рекла затворском чувару да нема никаквих последњих речи, и само се насмешила у правцу двоје пријатеља који су кроз прозор посматрали чин њене егзекуције.

Проглашена је мртвом 11 минута после убризгавања смртоносне дозе пентобарбитола.

Осуђена је на смрт због убиства Луиса "Бадија" Мусоа из 1998. године, чије је испребијено и унакажено тело, опрано избељивачем и орибано четком, пронађено у једном сливнику надомак Хјустона.

Имао је неколико сломљених кости, 14 сломљених ребара и фрактуру лобање, опекотина од цигарета и модрице свуда по телу.

Дошао је из Њу Џерсија у Тексас, навучен обећањем о браку иако је Басо већ била удата.

Тужиоци су рекли да је Басо, упркос томе, учинила себе корисником Мусоове полисе осигурања и преузела његове бенефиције из социјалног осигурања.

Због убиства Мусоа, осуђено је петоро људи, укључујући сина Сузане Басо, али су тужиоци само за њу тражили смртну казну.

Врховни суд је одбацио захтев адвоката Басоове да се она помилује зато што је ментално неспособна да појми значај оног што се дешава.

Басоова је својевремено признала да је лагала о свом пореклу, и да је поред осталог причала како је радила у канцеларији гувернера Њујорка и да је била у вези с Нелсоном Рокфелером.

Ово је друго овогодишње погубљење у Тексасу, америчкој држави која је најревноснија у спровођењу најстроже казне.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије