Читај ми!

Кипар близу преговора о уједињењу

Две заједнице - кипарских Грка и кипарских Турака близу су оживљавања мировних преговора. УН напорно раде месецима на тексту "заједничке изјаве" о обновљању преговора између две заједнице који су прекинути средином 2012. године.

На Кипру су близу оживљавања мировних преговора између две заједнице - кипарских Грка и кипарских Турака о окончању четвородеценијске поделе острва пошто су оба лидера изразила наду у постизање договора.

Портпарол кипарске владе Кристос Стилианидес потврдио је да су две стране "близу договора о заједничком саопштењу" које ће утрти пут за нову рунду преговора.

"Веома смо близу финалног текста. Важне консултације на коначној изради заједничког коминикеа су настављене", рекао је Стилианидес, пренела је агенција АФП.

Стилианидес је најавио да ће председник Кипра Никос Анастасиадес сутра информисати политичке партије, а у петак одржати консултације са грчком владом, додаје Ројтерс.

Због усаглашавања текста заједничког саопштења одложен је наставак преговора кипарских Грка и Турака, првобитно намењен за новембар прошле године, пошто је Анастисијадес тиме условио повратак за преговарачки сто.

Међутим, лидери кипарских Турака оптужили су га да покушава да добије предност у преговорима инсистирањем на детаљним параметрима за договор.

Ипак, министар иностраних послова отцепљене и у свету непризнате Турске Републике Северни Кипар Оздил Нами јуче је изјавио да су интензивирани напори на постизању компромиса.

"Надам се да ће ови напори омогућити позитиван резултат у блиској будућности", рекао је Нами.

УН напорно раде месецима на тексту "заједничке изјаве" о обновљању преговора између две заједнице који су прекинути средином 2012. године.

Преговори о поновном уједињењу Кипра прекинути су пре скоро две године када су званичници кипарских Турака одбили да преговарају, док је међународна призната Влада кипарских Грка била на челу ротирајућег председништва Европске уније.

Истовремено наставак преговора сада одлаже криза у еврозони, која је натерала Владу кипарских Грка да тражи помоћ међународних кредитора за спасавање кипарске привреде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 04. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије