Читај ми!

Украјина између стварног и могућег

Украјински опозициони лидери разговарали с Кетрин Ештон, која се данас састаје и са Виктором Јануковичем. САД се залажу за компромис и дијалог, а Русија нуди конкретних 15 милијарди долара. У Сочију сусрет Путин-Јанукович.

Шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон разговарала је са тројицом лидера украјинске опозиције, а данас се састаје и са председником Виктором Јануковичем. Потпредседник САД Џозеф Бајден позвао је да се наставком дијалога оконча криза и да се повуку полицијске снаге за разбијање демонстрација, а Русија остаје при понуди - 15 милијарди долара кредита и за трећину јефтинији гас.

Виталиј Кличко, Арсениј Јацењук и Олех Тјахњук, лидери украјинске опозиције, разговарали су синоћ око два сата са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон. 

Тјахњук, шеф националистичке партије "Свобода", рекао је после састанка да треба наставити дијалог и тако доћи до резултата.

Кетрин Ештон треба да разговара са властима и опозицијом о финансијској помоћи коју ЕУ и САД могу да дају Украјини.

Западна помоћ која се још разматра, зависиће од развоја политичке ситуације у Украјини и састава будуће владе која треба да замени владу Миколе Азарова, који је поднео оставку прошле недеље.

Опозиција жели да у влади има кључна места, али тек када се буде постигао договор о уставним променама.

Према мишљењу западних дипломата, западна помоћ неће моћи да буде једнака руској понуди која гласи: 15 милијарди долара кредита, од којих је три милијарде већ дато и смањење цене руског гаса за 30 одсто.

Руски председник Владимир Путин и његов украјински колега Виктор Јанукович састаће се на маргинама церемоније отварања Зимских олимпијских игара у Сочију у петак, 7. фебруара, саопштио је званични Кремљ.

У саопштењу се наводи да ће Путин и Јанукович том приликом разговарати о политичкој кризи у Кијеву.

Амерички потпредседник Џозеф Бајден јуче је у телефонском разговору са Јануковичем поново позвао украјинског шефа државе на дијалог и на компромис да би се формирала нова влада, пренела је Бела кућа. 

Бајден, који је више пута разговарао са Јануковичем од када су се радикализовали антивладини протести, поново га је позвао "да искористи све прилике да нађе политичко решење кризе", наводи се у саопштењу Беле куће.

Украјински парламент јуче није остварио напредак у расправи о уставној реформи коју тражи опозиција, као кључни елемент за излазак из политичке кризе у земљи где се два месеца воде демонстрације против власти.

Опозиција тражи да се смање председничка овлашћења, а расправа у парламенту биће настављена данас.

Демонстрације, које су у Украјини почеле у новембру као реакција на одлуку власти да одустане од европских интеграција зарад приближавања Русији, повремено су окупљале и више од 100.000 људи.

У јануару су се демонстранти сукобили с полицијом, а од последица сукоба преминуле су најмање три особе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара