Меркелова подржава преговоре са Турском

Ангела Меркел подржава наставак преговора о приступању Турске ЕУ. Немачка канцеларка и даље скептична о томе да ли Турска треба да се придружи Унији и не жели да поставља рок за завршетак тог процеса.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да подржава напредовање у преговорима Турске о чланству у Европској унији (ЕУ), истичући, међутим, да су преговори процес који није временски лимитиран.

После разговора са турским премијером Реџепом Тајипом Ердоганом у Берлину, Меркелова је рекла да подржава отварање оних поглавља о чланству Турске који се односе на правосуђе и људска права "што је пре могуће", пренео је АП.

Дојче веле извештава да је Меркелова на молбу да изнесе став Берлина о томе колико дуго треба да трају преговори, рекла да је то питање за Турску.

"Свака земља мора да следи сопствени пут ка демократији (ослањајући се) на своју унутрашњу снагу", рекла је немачка канцеларка, додајући да ће Немачка наставити да прати развој и да изражава свој став о политици која се буде противила принципима ЕУ, као што је летошње гушење протеста.

Турска је кандидат за члана ЕУ од 1999. године, преговори Анкаре и Брисела почели су 2005., али не напредују много углавном због територијалног спора Турске са Грчком око северног дела Кипра.

Ердоган је раније данас у Берлину позвао Немачку да "снажније него досад" подржи Турску у њеним стремљењима да приступи ЕУ, додајући да је јасно да су пред Анкаром велики задаци и да она мора још много да уради пре него што постане чланица Уније.

Лидери две земље су, како се извештава, имали врло интензивне разговоре о бројним билатералним, као и о регионалним питањима, укључујући грађански рат у Сирији, земљи суседу Турске.

Немачка је најважнији трговински партнер Турске, са прошлогодишњом разменом која је достигла рекордан ниво од 32,1 милијарду евра, а у тој земљи живи и близу три милиона грађана турског порекла, од којих је половина немачких држављана, подсећа Дојче веле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара